ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣπεργαμοντο γλυκο κουταλιουΓλυκό κουταλιού περγαμόντοΜια συνταγή που μας έδωσε η κ. Νικολέτα Φωσκόλου. Της την έχει δώσει η κ. Κατερίνα Καλογρίδη από την Άνδρο.

20' προετοιμασία
30' βράσιμο
16 ώρες αναμονή
Σύνολο: 16 ώρες και 50'

Υλικά

Μερίδες: για 5-6 βάζα

Διαδικασία

 1. Για να φτιάξουμε το γλυκό κουταλιού βερίκοκο, πλένουμε τα βερίκοκα και, πιάνοντάς τα ένα ένα σφιχτά στη χούφτα μας, μπήγουμε ένα μεγάλο καρφί από το κάτω μέρος και σπρώχνουμε το κουκούτσι να βγει από πάνω, από τη μεριά του κοτσανιού. Αυτό το κάνουμε γιατί θέλουμε να αφαιρέσουμε το κουκούτσι χωρίς να χωρίσουμε τα βερίκοκα σε δύο κομμάτια.
 2. Βυθίζουμε τα βερίκοκα στο ασβεστόνερο και τα κρατάμε βυθισμένα με ένα μεγάλο πιάτο. Τα αφήνουμε εκεί μέσα για 2-3 ώρες, ώστε να σφίξουν (έτσι θα παραμείνουν τραγανά και κρουστά).
 3. Τα πλένουμε ένα ένα πολύ σχολαστικά κάτω από τρεχούμενο νερό, τρίβοντας καλά τη φλούδα για να απομακρύνουμε τον ασβέστη.
 4. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά από όταν ξεκινήσει ο βρασμός.
 5. Το αφήνουμε να κρυώσει.
 6. Βάζουμε μέσα σε κάθε βερίκοκο από ένα αμύγδαλο και τα τοποθετούμε μέσα στο σιρόπι.
 7. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά από όταν πάρει βράση ξανά το σιρόπι, μέχρι να δέσει.
 8. Προς το τέλος ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού, αφήνουμε να πάρει δύο-τρεις βράσεις ακόμα και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
 9. Τα αφήνουμε έως την επόμενη μέρα.
 10. Την επομένη, επειδή τα φρούτα το πιθανότερο είναι ότι θα έχουν βγάλει υγρά και το σιρόπι θα έχει αραιώσει, ξαναβράζουμε το γλυκό έως ότου δέσει ξανά.
 11. Αφήνουμε το γλυκό κουταλιού βερίκοκο να κρυώσει και το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Μυστικά

Ο ασβέστης είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται παλαιόθεν από τις νοικοκυρές για να διατηρεί τραγανά και κρουστά κάποια γλυκά κουταλιού. Δεν χρειάζεται να τον φοβόμαστε, αρκεί να ζητήσουμε σβησμένο ασβέστη, ο οποίος έχει τη μορφή πολτού, σαν γιαούρτι, και έχει υποστεί ειδική επεξεργασία για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ζαχαροπλαστική. Τον βρίσκουμε σε όλα τα χρωματοπωλεία και στις μάντρες με υλικά οικοδομών, αλλά τονίζουμε ότι θέλουμε σβησμένο ασβέστη, για γλυκό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 49.

Άρθρα και Συνταγές με Βερίκοκα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT