40'
προετοιμασία
14 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 40'
Υλικά
Βάρος: 1 κιλόΔιαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το γλυκό κουταλιού φράουλα καθαρίζουμε τις φράουλες από τα κοτσάνια τους, τις πλένουμε, τις στεγνώνουμε και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα, ολόκληρες.
- Ρίχνουμε πάνω τους τη ζάχαρη, χωρίς να ανακατέψουμε.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε κατά μέρος για 10-12 ώρες ή για όλο το βράδυ, ώστε να βγάλουν οι φράουλες τα υγρά τους.
- Την επόμενη μέρα ρίχνουμε στην κατσαρόλα 2-3 κουτ. σούπας νερό και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, μέχρι τα υλικά να πάρουν βράση.
- Αμέσως αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε τις φράουλες προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε ένα μπολ.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο του σιροπιού για μερικά λεπτά, μέχρι να δέσει.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Ρίχνουμε ξανά τις φράουλες στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ζεσταίνουμε και πάλι σε σχετικά δυνατή φωτιά, μέχρι το μείγμα να πάρει βράση.
- Βράζουμε για 5 λεπτά χωρίς να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία και τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Μοιράζουμε το καυτό γλυκό σε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντάς τα μέχρι πάνω.
Μυστικά
Για να δούμε αν έδεσε το σιρόπι: Βγάζουμε 1 κουτ. γλυκού, το φυσάμε να κρυώσει γρήγορα και το στάζουμε σε ένα πιατάκι· θα πρέπει να δημιουργεί «κόμπους» (σταγόνες δηλαδή που δεν απλώνουν όπως το νερό). Και όταν ακουμπάμε τις σταγόνες απαλά, θα πρέπει να ζαρώνει ελαφρώς η επιφάνειά τους.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.