ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚρεατόσουπα με μανέστρα βήμα βήμαΚρεατόσουπα με μανέστρα βήμα βήμα
30' προετοιμασία
4 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 4 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για τον ζωμό

Για τη σούπα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κρεατόσουπα με μοσχαρίσια μάγουλα και λαχανικά, βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα το κρέας και προσθέτουμε νερό να τα σκεπάσει κατά περίπου 4 - 5 εκ.
  2. Βάζουμε το σκεύος σε δυνατή φωτιά και, μόλις κοχλάσει το υγρό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά, ξαφρίζοντας με τρυπητή κουτάλα ώστε να γίνει διαυγής και με «καθαρή» γεύση ο ζωμός.
  3. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για το ζωμό και συνεχίζουμε το σιγανό βράσιμο για περίπου 3 ώρες ή μέχρι το κρέας να έχει μαλακώσει πολύ, συμπληρώνοντας νερό αν χρειαστεί. Δεν κλείνουμε το καπάκι, γιατί οι υδρατμοί που εγκλωβίζονται δίνουν βαριά μυρωδιά στη σούπα.
  4. Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα σε ένα πιάτο και καλύπτουμε με μεμβράνη.
  5. Σουρώνουμε τον ζωμό.
  6. Τα βρασμένα λαχανικά, που σχεδόν θα έχουν λιώσει, τα πιέζουμε με μια κουτάλα στο σουρωτήρι για να πάρουμε το μέγιστο της γεύσης τους και τα αφαιρούμε.
  7. Αν θέλουμε η σούπα μας να έχει λιγότερο λίπος, βάζουμε το σκεύος με το ζωμό στην κατάψυξη για 20 λεπτά. Βγάζουμε το σκεύος και αφαιρούμε το παγωμένο λίπος που έχει ανέβει στην επιφάνεια με ένα κουτάλι.
  8. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το ζωμό, τις πατάτες, τα καρότα και αλατοπίπερο και βράζουμε για 15 - 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  9. Προσθέτουμε το σέλερι και το γογγύλι, αν βάλουμε, και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5 - 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο και αυτά (θα μείνουν κάπως τραγανά).
  10. Στο μεταξύ, καθαρίζουμε το κρέας (το οσομπούκο) από τα κόκαλα, το κόβουμε όλο σε μικρούς κύβους και το ρίχνουμε στη σούπα. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
  11. Προσθέτουμε το λάδι, όσο λεμόνι μάς αρέσει, σκορπίζουμε το μαϊντανό, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε.

Μυστικά

Μοσχαρίσια μάγουλα: μέρος του μόσχου με ιδιαίτερη νοστιμιά και μεγάλη περιεκτικότητα σε κολλαγόνο, που το καθιστά ιδανικό για σούπες και πολύωρα μαγειρέματα. Καλό είναι να το παραγγείλουμε εγκαίρως από τον κρεοπώλη γιατί είναι σχετικά δυσεύρετο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 115.

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών