Η Μαρία, επιμελήτρια ύλης στον έντυπο Γαστρονόμο, συχνά-πυκνά μας φιλεύει τα υπέροχα, χειροποίητα ψωμιά της. Αυτή είναι η λαγάνα της.

30' μαγείρεμα
Σύνολο: 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 1 λαγάνα

Διαδικασία

  1. Αν βάλουμε το γλυκάνισο, το βράζουμε με το νερό (300 ml) για 2-3 λεπτά, όπως κάνουμε με το αφέψημα. Το σουρώνουμε, πετάμε το γλυκάνισο και κρατάμε το αρωματισμένο νερό στην άκρη μέχρι να γίνει χλιαρό. Σε ένα βαθύ μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και θρυμματίζουμε τη μαγιά με τα δαχτυλά μας (δεν χρειάζεται να τη διαλύσουμε στο νερό). Ρίχνουμε και το χλιαρό, αρωματισμένο νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για περίπου 5-6 λεπτά, ή μέχρι να έχουμε μια ελαστική, λεία και μαλακή ζύμη, που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Αν χρειαστεί, μέχρι να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι ή ελάχιστο νερό. Λαδώνουμε ελαφρώς τη λαμαρίνα του φούρνου. Βάζουμε στο ταψί τη ζύμη και την πιέζουμε με τα δάχτυλά μας έτσι ώστε να ανοίξει, να πάρει το οβάλ σχήμα της λαγάνας και να έχει τις χαρακτηριστικές δαχτυλιές. Θα πρέπει να την ανοίξουμε τόσο ώστε να έχει πάχος περίπου 1 εκ. Την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 30-40 λεπτά, να αυξηθεί ο όγκος της. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Αν η λαγάνα μας, στο χρόνο αναμονής, έχει φουσκώσει κι εμείς τη θέλουμε λεπτή, την ξαναπιέζουμε με τα δάχτυλα, έτσι ώστε να «ξεφουσκώσει» και να ανοίξει τόσο, ώστε να καλύψει σχεδόν όλη την επιφάνεια της λαμαρίνας. Αν τη θέλουμε λίγο πιο φουσκωτή, την αφήνουμε ως έχει. Την αλείφουμε με λίγο νερό, την πασπαλίζουμε με σουσάμι και την ψήνουμε σε ένα από τα χαμηλά ράφια του φούρνου για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια της. Ελέγχουμε, ανασηκώνοντάς την απαλά, αν έχει ψηθεί καλά και από κάτω, αλλιώς την αφήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά. Την βγάζουμε από το φούρνο, την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να κρυώσει. Συμβουλές
  2. Η ποσότητα της μαγιάς είναι μικρή και δεν τη διαλύουμε στο νερό γιατί θέλουμε η λαγάνα να φουσκώσει πολύ λίγο ώστε να βγει σχετικά επίπεδη και κάπως «λαστιχωτή».
  3. Εκτός από απλό σουσάμι μπορούμε να την πασπαλίσουμε με μαυροσούσαμο και παπαρουνόσπορο. Επίσης, με δεντρολίβανο και λίγο χοντρό αλάτι (έτσι θα θυμίζει την ιταλική φοκάτσια). Οι προσθήκες αρωματικών και σπόρων είναι άπειρες. Αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη.
  4. Η λαγάνα μας θα αποκτήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα νότα, αν στο νερό διαλύσουμε 1 κουτ. σούπας ταχίνι. Σε αυτήν την περίπτωση καλό είναι να μη χρησιμοποιήσουμε άλλο μυρωδικό για να είναι διακριτή η γεύση του ταχνινιού.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών