10'
προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'
Υλικά
Μερίδες: για το μεγάλο ταψί του φούρνουΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε ηπειρώτικη κασόπιτα με ξινόγαλα, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το ξύσμα, την κανέλα, τα αυγά, το μισό μείγμα βουτύρου-λαδιού και 200 ml από το ξινόγαλα. Ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο, ομοιογενές μείγμα, πυκνό και ελαστικό.
- Σταδιακά ρίχνουμε και το υπόλοιπο ξινόγαλα, μέχρι ο χυλός να αποκτήσει την πυκνή ρευστότητα του μελιού. Κρατάμε κατά μέρος 100 γρ. από τη φέτα και ρίχνουμε την υπόλοιπη στον χυλό, μαζί με το κεφαλοτύρι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
- Αλείφουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λίγο από το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου-λαδιού. Το βάζουμε στον φούρνο και τον προθερμαίνουμε στους 180°C (το ταψί θα κάψει καλά και, όταν ρίξουμε τον χυλό, θα ξεροψηθεί ωραία η κάτω πλευρά της κασόπιτας). Βγάζουμε προσεκτικά από τον φούρνο το καυτό ταψί, το πασπαλίζουμε με τα μισά σουσάμια και αδειάζουμε τον χυλό.
- Στρώνουμε τον χυλό ομοιόμορφα: θα πρέπει να έχει ύψος περίπου 1 εκ.
- Σκορπίζουμε στην επιφάνεια την υπόλοιπη φέτα, το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου και τα υπόλοιπα σουσάμια και ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 151.