ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤυρόπιτα με βουτυράτη κρέμα φέτας και κεφαλογραβιέραςΤυρόπιτα με βουτυράτη κρέμα φέτας και κεφαλογραβιέρας
10' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'

Υλικά

Μερίδες: για το μεγάλο ταψί του φούρνου

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ηπειρώτικη κασόπιτα με ξινόγαλα, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το ξύσμα, την κανέλα, τα αυγά, το μισό μείγμα βουτύρου-λαδιού και 200 ml από το ξινόγαλα. Ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο, ομοιογενές μείγμα, πυκνό και ελαστικό.
  2. Σταδιακά ρίχνουμε και το υπόλοιπο ξινόγαλα, μέχρι ο χυλός να αποκτήσει την πυκνή ρευστότητα του μελιού. Κρατάμε κατά μέρος 100 γρ. από τη φέτα και ρίχνουμε την υπόλοιπη στον χυλό, μαζί με το κεφαλοτύρι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
  3. Αλείφουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λίγο από το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου-λαδιού. Το βάζουμε στον φούρνο και τον προθερμαίνουμε στους 180°C (το ταψί θα κάψει καλά και, όταν ρίξουμε τον χυλό, θα ξεροψηθεί ωραία η κάτω πλευρά της κασόπιτας). Βγάζουμε προσεκτικά από τον φούρνο το καυτό ταψί, το πασπαλίζουμε με τα μισά σουσάμια και αδειάζουμε τον χυλό.
  4. Στρώνουμε τον χυλό ομοιόμορφα: θα πρέπει να έχει ύψος περίπου 1 εκ.
  5. Σκορπίζουμε στην επιφάνεια την υπόλοιπη φέτα, το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου και τα υπόλοιπα σουσάμια και ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 151.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γαλακτοκομικά

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές με Φέτα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών