30'
προετοιμασία
20' ψήσιμο
Σύνολο: 50'
Υλικά
Βάρος: 2 κιλάΖύμη
Γέμιση
Σιρόπι
Διαδικασία
Για το σιρόπι
- Για τα ισλί, τα γεμιστά μελομακάρονα της Μικράς Ασίας ξεκινάμε με το σιρόπι και Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού για 2 λεπτά, μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Για την ζύμη
- Ανακατεύουμε σε βαθύ μπολ όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και μαλακή ζύμη.
Για την γέμιση
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το κουτάλι όλα τα υλικά για τη γέμιση.
Για το ισλί
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
- Παίρνουμε με το χέρι μας κομμάτια ζύμης των 25 γρ. περίπου και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
- Τα πιέζουμε ελαφρώς να πλατύνουν και βάζουμε στο κέντρο τους από 1 κουτ. γλυκού γέμιση.
- Εγκλωβίζουμε τη γέμιση κλείνοντας τη ζύμη και με το χέρι μας τους δίνουμε το χαρακτηριστικό τρίγωνο σχήμα.
- Τα τακτοποιούμε στο ταψί με μικρή απόσταση μεταξύ τους και με ένα πιρούνι ή με μια οδοντογλυφίδα χαράσσουμε στην επιφάνειά τους γραμμούλες ζιγκ ζαγκ ή πυκνές χιαστί χαρακιές.
- Ψήνουμε για 17-20 λεπτά, μέχρι να σφίξουν και να ροδίσουν.
- Ξεφουρνίζουμε και, όπως είναι ζεστά, τα βουτάμε με μια τρυπητή κουτάλα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για 1/2 λεπτό.
- Τα βγάζουμε και τα τακτοποιούμε όμορφα σε πιατέλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.