Αν αφήσουμε τα καλαμάρια για περισσότερη ώρα στη φωτιά ή αν τα μαγειρέψουμε σε χαμηλότερη θερμοκρασία, θα σκληρύνουν πολύ και έτσι θα πρέπει να συνεχίσουμε το μαγείρεμα για αρκετή ώρα, μέχρι να μαλακώσουν ξανά, με αποτέλεσμα όμως να καταστρέψουμε τη σάλτσα.

20' προετοιμασία
10' τηγάνισμα
Σύνολο: 30'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Κόβουμε τα καλαμάρια σε λεπτές ροδέλες.
  2. Ξεπλένουμε καλά όλα τα κομμάτια, τα στραγγίζουμε και τα σκουπίζουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τα αφήνουμε κατά μέρος.
  3. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για 10 δευτερόλεπτα, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του, αλλά να μην προλάβει να ροδίσει, γιατί θα πικρίσει.
  4. Ρίχνουμε αμέσως το βασκικό πιπέρι και τη γλυκιά πάπρικα, ανακατεύουμε μία φορά με ξύλινη κουτάλα και ρίχνουμε τις ντομάτες και λίγο αλάτι.
  5. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα, πάντα σε πολύ δυνατή φωτιά, το πολύ για περίπου 7 - 8 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να σωθούν τελείως τα υγρά της σάλτσας και να συμπυκνωθεί.
  6. Ρίχνουμε αμέσως τις ροδέλες του καλαμαριού και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, ίσα να μαλακώσουν, ανακινώντας ενδιάμεσα το τηγάνι για να ανακατευτούν. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμα και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
  7. Ρίχνουμε στο φαγητό το βασιλικό, προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε.
  8. Σερβίρουμε αμέσως συνοδεία πιλαφιού.

Μυστικά

* Γλυκιά ισπανική πάπρικα: Γλυκιά πάπρικα, προϊόν αποξήρανσης μιας ποικιλίας κόκκινης πιπεριάς, εξαιρετικής ποιότητας. Πωλείται σε σκόνη, απλή ή καπνιστή. * Κόκκινο πιπέρι εσπελέτ: Προϊόν Ελεγχόμενης Ονομασίας Προέλευσης, η πιπεριά εσπελέτ (Espelette) καλλιεργείται στην ομώνυμη περιοχή των Πυρηναίων και σε άλλες επαρχίες στη Χώρα των Βάσκων. Προέρχεται από μια συγκεκριμένη ποικιλία μετρίως καυτερής κόκκινης πιπεριάς, που αποξηραίνεται, τρίβεται και αποκτά μορφή νιφάδων ή κόκκων. Και τα δύο προϊόντα πωλούνται σε καλά μπαχαράδικα.

Στο ποτήρι μας: Συνοδεύστε το με ένα εκλεκτό Albarino, όπως θα έκαναν οι φανατικοί καταναλωτές των καλαμαριών στην περιοχή της Γαλικίας.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών