
30'
προετοιμασία
9' μαγείρεμα
Σύνολο: 39'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την καυτερή και ξινή σούπα με γαρίδες, ξεκινάμε αφαιρώντας τα κεφάλια από τις γαρίδες και τα βάζουμε σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα.
- Πιέζουμε με μια κουτάλα τα κεφάλια από τις γαρίδες μέσα στην κατσαρόλα, ώστε να βγάλουν τα νόστιμα ζουμιά τους, και προσθέτουμε τον ζωμό. Βράζουμε για 2 λεπτά, αφαιρούμε τα κεφάλια με τρυπητή κουτάλα και τα πετάμε. Καθαρίζουμε και το υπόλοιπο από τις γαρίδες, τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος και τις κρατάμε στην άκρη.
- Προσθέτουμε στον ζωμό τη ρίζα galangal (αν είναι φρέσκια), το λέμονγκρας, το κρεμμύδι, την ντομάτα, τα μανιτάρια, την πιπεριά, τα φύλλα καφίρ (αν βάλουμε) και τα βράζουμε για 4-5 λεπτά, ίσα να μαλακώσουν.
- Τέλος, ρίχνουμε τις γαρίδες, τη σάλτσα ψαριού και τη μισή ποσότητα από την αραιωμένη πάστα πιπεριάς, ανακατεύουμε για 1 λεπτό, αποσύρουμε από τη φωτιά και δοκιμάζουμε.
- Προσθέτουμε αλάτι, χυμό λάιμ και την υπόλοιπη πάστα πιπεριάς, δοκιμάζοντας, αναλόγως του πόσο ξινή και καυτερή θέλουμε τη σούπα μας. Πασπαλίζουμε με τον φρέσκο κόλιανδρο και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 89.