Η καταγωγή της είναι αγροτική – τυπικό δείγμα της cucina povera. Λένε ότι την επινόησαν βοσκοί για να αξιοποιήσουν το μπαγιάτικο ψωμί και φρούτα που είχαν απομείνει στο αμπάρι στα τέλη του καλοκαιριού, πριν αφήσουν τα βουνά για να κατηφορίσουν μαζί με τα κοπάδια τους πιο χαμηλά, στα χειμαδιά. Υπάρχουν παραλλαγές με διάφορα φρούτα αλλά και με σοκολάτα.

15' προετοιμασία
55' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 20

Διαδικασία

  1. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα αυγά και το γάλα και προσθέτουμε το τεμαχισμένο ψωμί.
  2. Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε τα φρουί γλασέ, τα μπισκότα (αν τα βάλουμε) και τα δύο μήλα κομμένα σε μικρά κομμάτια.
  3. Βουτυρώνουμε και ζαχαρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
  4. Καθαρίζουμε τα άλλα δύο μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  5. Τις απλώνουμε πάνω στην επιφάνεια του γλυκού.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 50-55 λεπτά.
  7. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών