Το κελαϊντί είναι ένας τυρναβίτικος κρασομεζές που μας μαγείρεψε ο Σωτήρης Ευαγγέλου. Γίνεται με διάφορα είδη κρέατος, χοιρινό, πρόβειο χωρίς κόκαλο ή ακόμα και μοσχάρι, όπως χρησιμοποιεί εδώ ο σεφ. Ανάλογα με το είδος του κρέατος που θα επιλέξουμε, αυξομειώνεται και ο χρόνος μαγειρέματος. Ο μεζές είναι ιδανικός το καλοκαίρι, όταν οι ντομάτες και οι πιπεριές είναι στην εποχή τους.
20'
προετοιμασία
1 ώρα και 20' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 40'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κελαϊντί, αρχικά ζεσταίνουμε πολύ καλά, σε ένα φαρδύ τηγάνι, τα 50 ml ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
- Πασπαλίζουμε με το αλεύρι το κρέας και το σοτάρουμε στο τηγάνι για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Αν δεν χωράει όλο το κρέας ταυτόχρονα, ολοκληρώνουμε τη διαδικασία σε δύο δόσεις.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Σε ένα φαρδύ και βαθύ ταψί βάζουμε τα υπόλοιπα 50 ml ελαιόλαδο και αραδιάζουμε το κρέας σε μία στρώση.
- Από πάνω βάζουμε σε στρώσεις το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τις ντομάτες, το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε.
- Προσθέτουμε ελάχιστο νερό (όχι περισσότερο από 100 ml) και καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. (Μπορεί να φαίνεται αρκετή η ώρα ψησίματος, αλλά το κρέας, σκεπασμένο με το αλουμινόχαρτο, σιγομαγειρεύεται και τη χρειάζεται για να μαλακώσει).
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
- Ρίχνουμε το κεφαλοτύρι και το ψήνουμε για άλλα 15- 20 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να εξατμιστούν τα υγρά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 142.