ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟσομπούκο κρασάτο, με μπαχαρικάΟσομπούκο κρασάτο, με μπαχαρικά

Το κελαϊντί είναι ένας τυρναβίτικος κρασομεζές που μας μαγείρεψε ο Σωτήρης Ευαγγέλου. Γίνεται με διάφορα είδη κρέατος, χοιρινό, πρόβειο χωρίς κόκαλο ή ακόμα και μοσχάρι, όπως χρησιμοποιεί εδώ ο σεφ. Ανάλογα με το είδος του κρέατος που θα επιλέξουμε, αυξομειώνεται και ο χρόνος μαγειρέματος. Ο μεζές είναι ιδανικός το καλοκαίρι, όταν οι ντομάτες και οι πιπεριές είναι στην εποχή τους.

Ζουμερή ντομάτα και μπόλικες πράσινες πιπεριές

Ο Σωτήρης Ευαγγέλου κρατάει το ταψί με το κελαηδί
20' προετοιμασία
1 ώρα και 20' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κελαϊντί, αρχικά ζεσταίνουμε πολύ καλά, σε ένα φαρδύ τηγάνι, τα 50 ml ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
  2. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι το κρέας και το σοτάρουμε στο τηγάνι για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Αν δεν χωράει όλο το κρέας ταυτόχρονα, ολοκληρώνουμε τη διαδικασία σε δύο δόσεις.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  4. Σε ένα φαρδύ και βαθύ ταψί βάζουμε τα υπόλοιπα 50 ml ελαιόλαδο και αραδιάζουμε το κρέας σε μία στρώση.
  5. Από πάνω βάζουμε σε στρώσεις το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τις ντομάτες, το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε.
  6. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό (όχι περισσότερο από 100 ml) και καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
  7. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. (Μπορεί να φαίνεται αρκετή η ώρα ψησίματος, αλλά το κρέας, σκεπασμένο με το αλουμινόχαρτο, σιγομαγειρεύεται και τη χρειάζεται για να μαλακώσει).
  8. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
  9. Ρίχνουμε το κεφαλοτύρι και το ψήνουμε για άλλα 15- 20 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να εξατμιστούν τα υγρά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 142.

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Πιπεριές

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών