15'
προετοιμασία
35' ψήσιμο
Σύνολο: 50'
Διαδικασία
- Για το κεμπάπ με μελιτζάνες από το «Μικρά Ασία», σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε το μείγμα. Ανακατεύου- με ελαφρώς για 2 λεπτά και ύστερα πλάθουμε μικρά μπαλάκια ζύμης διαμέτρου 4-5 εκ., που τα περνάμε εναλλάξ με τους κύβους μελιτζάνας γύρω από μεταλλικές σούβλες ή ξύλινα σουβλάκια.
- Αν χρησιμοποιήσουμε μεταλλικά σουβλάκια, καλό είναι να τα έχουμε βάλει στο ψυγείο.
- Σφίγγουμε τον κιμά καλά με την παλάμη μας, ώστε να σταθεροποιηθεί γύρω από τα σουβλάκια. Καλό είναι να διατηρήσουμε τα κεμπάπ στο ψυγείο, αν δεν τα ψήσουμε αμέσως.
- Περνάμε με τα δάχτυλά μας λίγο ελαιόλαδο γύρω από τις μελιτζάνες και τον κιμά, για να μην κολλήσουν και να μην καεί η σάρκα της μελιτζάνας.
- Ψήνουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 20 λεπτά, κατά προτίμηση σε σχάρα, για να στάζουν τα λίπη. Πρέπει να ροδίσουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές – τα γυρίζουμε τακτικά– και να ψηθούν, χωρίς να στεγνώσουν.
- Αν δεν έχουμε σχάρα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ.
- Λαδώνουμε πολύ καλά τη λαμαρίνα του φούρνου και βάζουμε τα κεμπάπ.
- Ψήνουμε σε ψηλή σκάλα στον φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά περίπου κάθε 3 λεπτά, μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Διαφορετικά, τα βάζουμε σε ένα ταψί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, για περίπου 30 λεπτά.
- Σερβίρουμε με ψημένες πιτούλες, ντομάτες, γιαούρτι και ένα λευκό βουτυράτο πιλάφι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 162.