![Μελιτζάνες πανέ στο τηγάνι με σκορδάτη σάλτσα ντομάτας](https://www.gastronomos.gr/wp-content/uploads/2023/06/melitzanes-pane-sto-tigani-me-skordati-saltsa-ntomatas_gastronomos-150x150.jpg?v=1686340244)
![Μουσακάς με φουρνιστά λαχανικά και σπιτική μπεσαμέλ](https://www.gastronomos.gr/wp-content/uploads/2022/08/moysakas-me-foyrnista-lachanika-kai-spitiki-mpesamel_gastronomos_-420x560.jpg?v=1671545242)
*Ρας ελ χανούτ: Μαροκινό μείγμα μπαχαρικών. Το όνομά του σημαίνει «το καλύτερο του μαγαζιού» και αυτό γιατί για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται τα καλύτερα μυρωδικά και μπαχαρικά. Λέγεται ότι η συνταγή του περιέχει περίπου 27 είδη. Κάθε μαγαζιού, κάθε σπιτιού είναι διαφορετικό. Συνήθως περιέχει κύμινο, κόλιανδρο, τριαντάφυλλο, κανέλα, πάπρικα, τζίντζερ, κουρκουμά, πιπέρια. Το βρίσκουμε στα μπαχαράδικα. **Χαρίσα: πικάντικη και καυτερή σάλτσα των χωρών της Βόρειας Αφρικής, που περιέχει αποξηραμένες καυτερές πιπεριές, σκόρδο, κύμινο, κόλιανδρο, λάδι και αλάτι. Τη βρίσκουμε σε βαζάκια σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με τα έθνικ προϊόντα. Εναλλακτικά, τη φτιάχνουμε μόνοι μας (για 600 γρ.): Βάζουμε σε έναν πολυκόφτη 125 γρ. αποξηραμένες κόκκινες πιπεριές τσίλι χωρίς τα σπόρια, χοντροκομμένες, μαζί με 1 κουτ. σούπας μέντα ξερή, 1 κουτ. σούπας κόλιανδρο, 1 κουτ. σούπας κύμινο, 1 κουτ. γλυκού σπόρους αγριοκύμινου (καραγουέι), όλα σε σκόνη, 10 σκελίδες σκόρδο και 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι. Χτυπάμε το μείγμα, ρίχνοντας σταδιακά 130 ml ελαιόλαδο, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία πάστα. Με ένα κουτάλι μεταφέρουμε την πάστα σε βάζο, καλύπτουμε με μια λεπτή στρώση ελαιολάδου και το κλείνουμε. Η χαρίσα διατηρείται στο ψυγείο μέχρι και 6 μήνες.
Ένα δυναμικό Ξινόμαυρο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 184.