ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚις λορέν με φύλλο κρούσταςΚις λορέν με φύλλο κρούστας

40' προετοιμασία
1 ώρα και 10' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 50'

Υλικά

Μερίδες: 1 ταρτιέρα διαμέτρου 28εκ.

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για την κις λορέν ξεκινάμε με την ζύμη και βάζουμε όλα τα υλικά στο μίξερ και τα χτυπάμε με το φτερό ή με τον γάντζο σε δυνατή ταχύτητα και σύντομα, ίσα που να ενωθούν σε μια μέτρια προς σφιχτή ζύμη.
  2. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  3. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ταρτιέρα διαμέτρου 28 εκ.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  5. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και σε αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγουμε σε σχετικά χοντρό φύλλο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από της ταρτιέρας.
  6. Την απλώνουμε στο σκεύος και την εφαρμόζουμε και στα τοιχώματα.
  7. Κόβουμε τυχόν περισσεύματα.
  8. Τρυπάμε τη ζύμη εδώ κι εκεί με πιρούνι.
  9. Στρώνουμε στη ζύμη ένα κομμάτι λαδόκολλα, το γεμίζουμε με όσπρια και ψήνουμε τη ζύμη για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει απαλά.
  10. Τη βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα με τα όσπρια και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
  11. Τη βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.
  12. Με πινέλο την αλείφουμε με τα χτυπημένα αυγά, ώστε να σχηματιστεί ένα λεπτό φιλμ.
  13. Έτσι η ζύμη δεν θα απορροφήσει τα υγρά της γέμισης και θα μείνει τραγανή.

Γέμιση

  1. Προθερμαίνουμε ξανά τον φούρνο στους 180°C.
  2. Βάζουμε να κάψει καλά ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι.
  3. Ρίχνουμε το μπέικον και το «ψήνουμε» για 7-8 λεπτά ή μέχρι να βγάλει το λίπος του και να ροδίσει.
  4. Το στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και το σκορπίζουμε στη ζύμη στην ταρτιέρα.
  5. Από πάνω ρίχνουμε τη γραβιέρα και το ρεγκάτο.
  6. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με την κρέμα γάλακτος μέχρι να ενωθούν.
  7. Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε.
  8. Αδειάζουμε το μείγμα της κρέμας πάνω στα τυριά και φουρνίζουμε.
  9. Ψήνουμε την κις λορέν για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει μια ωραία, χρυσαφένια κρούστα.
  10. Με κουπάτ αστεράκι κόβουμε αστέρια από τις φέτες τσένταρ.
  11. Περίπου 2-3 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο της κις λορέν, τη βγάζουμε από τον φούρνο, σκορπίζουμε τα «αστεράκια» τσένταρ στην επιφάνεια και ολοκληρώνουμε το ψήσιμο, μέχρι τα αστεράκια να λιώσουν, αλλά να μην παραμορφωθεί το σχήμα τους.
  12. Σερβίρουμε την κις λορέν ζεστή (όχι καυτή) ή χλιαρή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών