Με καρύδα, γαρίδα ή µπανάνα, το ρύζι αυτό είναι πιο δηµοφιλές στη βόρεια πλευρά της χώρας. Χρησιµοποιείται για να συνοδεύσει άλλα πιάτα, ωστόσο πολλοί Ταϊλανδοί το απολαµβάνουν και σκέτο. 

30' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 2-3

Για τις γαρίδες

Διαδικασία

  1. Για το ρύζι: Ρίχνουµε το ρύζι σε µια κατσαρόλα και προσθέτουµε τόσο νερό όσο να σκεπάζει το ρύζι κατά 3-4 εκ. Βράζουµε σε δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά, µέχρι να κοχλάσουν τα υγρά. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και µαγειρεύουµε για 10-15 λεπτά.
  2. Παράλληλα, σε ένα µικρό κατσαρολάκι ανακατεύουµε το γάλα καρύδας, τη ζάχαρη και το αλάτι και µαγειρεύουµε σε χαµηλή φωτιά για 3-4 λεπτά, µέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίχνουµε το µείγµα µε τη ζάχαρη στο ρύζι, ανακατεύουµε απαλά µε ξύλινη κουτάλα και αφήνουµε το ρύζι σκεπασµένο για 15 λεπτά.
  3. Για τις γαρίδες: Στο γουδί ή στον πολυκόφτη ανακατεύουµε το σκόρδο, τον κόλιανδρο και το πιπέρι µέχρι να γίνουν ένας λείος πολτός. Ζεσταίνουµε το λάδι σε ένα γουόκ ή σε ένα τηγάνι και σοτάρουµε το µείγµα µε το σκόρδο σε µέτρια φωτιά, ανακατεύοντας µέχρι να βγάλει τα αρώµατά του. Προσθέτουµε τις ψιλοκοµµένες γαρίδες, την καρύδα, τη σάλτσα ψαριού και τη ζάχαρη και σοτάρουµε ανακατεύοντας για 3 µε 4 λεπτά ή µέχρι να µαγειρευτούν οι γαρίδες. ∆οκιµάζουµε και αλατοπιπερώνουµε, αν χρειάζεται. Η γεύση πρέπει να είναι γλυκιά και ελαφρώς αλµυρή.
  4. Σερβίρουµε γεµίζοντας ένα µικρό υγρό µπολ µε κολλώδες ρύζι και αναποδογυρίζοντάς το σε ένα µικρό πιάτο για επιδόρπιο (βλ. φωτογραφία δίπλα). Βάζουµε από πάνω το µείγµα µε τις γαρίδες και πασπαλίζουµε µε το ξύσµα λάιµ.
  5. * Σε µεγάλα σούπερ µάρκετ, στο τµήµα µε τα έθνικ προϊόντα, και σε καταστήµατα µε ασιατικά προϊόντα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών