ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚολοκυθοκεφτέδες με τραγανή κρούστα, φέτα και μυρωδικάΚολοκυθοκεφτέδες με τραγανή κρούστα, φέτα και μυρωδικά
30' προετοιμασία
20' τηγάνισμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Μερίδες: 4 ως ορεκτικό

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τους κρητικούς κολοκυθοκεφτέδες πρώτα τρίβουμε τα κολοκύθια στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι.
  2. Αλατίζουμε ελαφρά, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 1-12 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους.
  3. Τα στύβουμε καλά, τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα αυγά, τα τυριά, τα κρεμμύδια, τα μυρωδικά, τη φρυγανιά, το 1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι, αλάτι και πιπέρι.
  4. Ζυμώνουμε καλά.
  5. Βάζουμε να ζεσταθούν 1-2 δάχτυλα ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
  6. Ρίχνουμε αλεύρι σε ένα ταψάκι.
  7. Πλάθουμε κεφτέδες κανονικού μεγέθους, τους πιέζουμε ελαφρώς για να πλατύνουν λίγο, τους αλευρώνουμε και τους βάζουμε στο καυτό λάδι, σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν από την κάτω πλευρά.
  8. Τους γυρίζουμε, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και τηγανίζουμε για άλλα 2-3 λεπτά, για να ροδίσει και η άλλη πλευρά.
  9. Τους στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
  10. Σερβίρουμε τους κρητικούς κολοκυθοκεφτέδες, ζεστούς με λίγο χυμό λεμονιού, αν θέλουμε.

Μυστικά

  • Για να γίνουν αφράτοι οι κολοκυθοκεφτέδες και να τηγανιστούν σωστά, αφήνουμε το τριμμένο κολοκύθι να στραγγίξει καλά (ιδανικά για 10-12 ώρες ή όλο το βράδυ στο ψυγείο). Αν και πάλι το μείγμα παραμένει κάπως υδαρές, προσθέτουμε λίγη ακόμη τριμμένη φρυγανιά.
  • Μπορούμε να καταψύξουμε τους αλευρωμένους κολοκυθοκεφτέδες, σε στρώσεις, με λαδόκολλες ανάμεσά τους. Τους τηγανίζουμε κατευθείαν από την κατάψυξη, χωρίς ξεπάγωμα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 171.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών