ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοντοσούβλι με ανάμεικτα κρεατικά και πικάντικο ντιπ γιαουρτιούΚοντοσούβλι με ανάμεικτα κρεατικά και πικάντικο ντιπ γιαουρτιού
20' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη μαρινάδα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κοντοσούβλι κοτόπουλου με θυμάρι και κοκκινοπίπερο, αρχικά χτυπάμε στο μούλτι το κρεμμύδι με το θυμάρι.
  2. Στη συνέχεια, σε ένα μεγάλο επίπεδο σκεύος στρώνουμε τη μισή ποσότητα των πιπεριών Φλωρίνης.
  3. Προσθέτουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας μαζί με το μείγμα κρεμμυδιού.
  4. Ρίχνουμε το κοτόπουλο και στρώνουμε και τις υπόλοιπες πιπεριές ανάμεσα και πάνω στο κοτόπουλο.
  5. Ανακατεύουμε μέχρι όλο το κοτόπουλο να έχει καλυφθεί από τη μαρινάδα.
  6. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.

Σούβλισμα

  1. Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα (την οποία κρατάμε κατά μέρος).
  2. Αν ψήσουμε σε θράκα, σουβλίζουμε το κοτόπουλο σε μια μεγάλη σούβλα, κατάλληλη για κοντοσούβλι, που να χωράει στην ψησταριά μας.
  3. Καλό είναι να είναι τετραγωνισμένη για να μη «γυρίζουν» τα κομμάτια όσο γυρνάει η σούβλα.
  4. Αν ψήσουμε στον φούρνο, παίρνουμε μικρές σούβλες που να χωρούν στον φούρνο.
  5. Περνάμε κάθε φιλέτο μπούτι, διπλωμένο ώστε να έχει μεγαλύτερο πάχος και να μη στεγνώσει κατά το ψήσιμο. Προσέχουμε επίσης να τρυπάμε στο κέντρο του κομματιού, ώστε να γυρίζει το κοντοσούβλι στρωτά και ομοιόμορφα.

Σε θράκα

  1. Eτοιμάζουμε καλά χωνεμένη θράκα, άφθονη, που να απλώνεται σε όλο το μήκος της σούβλας, καθώς και μια δεύτερη θράκα, συμπληρωματική, για να τροφοδοτούμε την κύρια, όποτε χρειαστεί.
  2. Το ψήσιμο πρέπει να ξεκινήσει με έντονη φωτιά, γι’ αυτό στερεώνουμε τη σούβλα σε ένα από τα χαμηλά ράφια της ψησταριάς, δηλαδή κοντά στη φωτιά.
  3. Aρχίζουμε αμέσως να γυρίζουμε τη σούβλα (προτιμότερο με μοτέρ).
  4. Τα πρώτα 10 λεπτά ψήνουμε στο χαμηλό ράφι της ψησταριάς, κατόπιν ανεβάζουμε στη μεσαία σκάλα και συνεχίζουμε εκεί το ψήσιμο μέχρι το τέλος. Η συνολική ώρα ψησίματος είναι περίπου 1 ώρα.
  5. Αλείφουμε τακτικά το κοντοσούβλι με τη μαρινάδα του που αφήσαμε κατά μέρος, με ένα πινέλο ή ένα ματσάκι θυμάρι ή ρίγανη.
  6. Ελέγχουμε τακτικά αν η θράκα θέλει διόρθωση: αν έχει «πέσει» και η θερμότητα μειώνεται, κατεβάζουμε τη σούβλα χαμηλότερα, μέχρι να τροφοδοτήσουμε την κύρια θράκα με νέα.
  7. Αντίθετα, αν είναι δυνατή, την αραιώνουμε με μια λαβίδα, για να πέσει ελαφρώς η ένταση της θερμότητας.
  8. Προσέχουμε πάντα η θράκα να είναι ομοιόμορφα σκορπισμένη σε όλο το μήκος του κοτόπουλου που ψήνεται από πάνω της.
  9. Όταν το κοτόπουλο αρχίσει να «αφρίζει», να βγάζει δηλαδή πολλές μικρές φυσαλίδες στην επιφάνειά του, σημαίνει ότι είναι σχεδόν έτοιμο.
  10. Αραιώνουμε τα κομμάτια στη σούβλα: προσεκτικά, με ένα πιρούνι, απομακρύνουμε ελάχιστα τα κομμάτια το ένα από το άλλο, αφήνοντας ένα μικρό κενό μεταξύ τους, όχι πάνω από 0,5 εκατοστό. Αν και αραιωμένα, θα γυρίζουν καλά.
  11. Δοκιμάζουμε το κοντοσούβλι για να δούμε αν είναι έτοιμο: κόβουμε ένα μικρό κομμάτι και, αν είναι ψημένο, το βγάζουμε από τη φωτιά.
  12. Βγάζουμε τα κομμάτια από τη σούβλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες με κοφτερό μαχαίρι.

Στον φούρνο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C, στη λειτουργία του αέρα.
  2. Έπειτα, λαδώνουμε τη σχάρα του φούρνου.
  3. Κάτω από τη σχάρα βάζουμε ένα μεγάλο ταψί ώστε να μαζεύονται τα υγρά του ψησίματος.
  4. Βάζουμε το κοντοσούβλι στη σχάρα και ψήνουμε για περίπου 40 - 50 λεπτά ή μέχρι να γίνει, να ροδίσει και να αποκτήσει τραγανή κρούστα.
  5. Κάθε 15 λεπτά ανοίγουμε τον φούρνο, γυρνάμε το κοντοσούβλι και το αλείφουμε με τη μαρινάδα του που αφήσαμε κατά μέρος, με ένα πινέλο ή ένα ματσάκι θυμάρι ή ρίγανη.
  6. Το δοκιμάζουμε για να δούμε αν είναι έτοιμο: κόβουμε ένα μικρό κομμάτι και, αν είναι ψημένο, το βγάζουμε από τη φωτιά και το σερβίρουμε. Διαφορετικά, συνεχίζουμε το ψήσιμο, προσέχοντας μη στεγνώσει και γίνει σκληρό.
  7. Για να το απολαύσουμε καλύτερα το κοντοσούβλι κοτόπουλου, είναι προτιμότερο να το κόψουμε σε λεπτές φέτες με κοφτερό μαχαίρι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 108.

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Πιπεριές

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT