Το πιο νόστιμο κοντοσούβλι είναι αυτό που θα φτιάξουμε μόνοι μας και μάλιστα στο γκριλ του φούρνου.
20'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Μερίδες: 6
Για το κοντοσούβλι
Για το ντιπ γιαουρτιού
Διαδικασία
- Ντιπ γιαουρτιού: Ρίχνουμε στο μπλέντερ τη φέτα και τις ντομάτες και τα πολτοποιούμε καλά.
- Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, την πάπρικα και το ταμπάσκο και ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να φτιάξουμε λεία σάλτσα.
- Την αφήνουμε στο ψυγείο, μέχρι να σερβίρουμε.
- Μαρινάρισμα: Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα κρεατικά.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές για κοντοσούβλι, μεγέθους περίπου 5 εκ.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το κρασί, τη ρίγανη, το θυμάρι, τη δάφνη, το λιωμένο σκόρδο, το ελαιόλαδο, μπόλικο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε μέσα στη λεκάνη τα κομμένα κρεατικά και ανακατεύουμε με τα χέρια μας, για να βραχούν καλά με το μείγμα της μαρινάδας.
- Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 8 ώρες (ή αποβραδίς).
- Μόλις ολοκληρωθεί το μαρινάρισμα, βγάζουμε ένα-ένα τα κομμάτια των κρεατικών, τα σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και διατηρούμε τη μαρινάδα κατά μέρος.
- Πρέπει να στεγνώσουν καλά τα κομμάτια, για να μην πικρίσουν όταν θα τα βάλουμε να ψηθούν.
- Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Λαδώνουμε ελαφρώς μικρές μεταλλικές σούβλες και περνάμε εναλλάξ τα κομμάτια χοιρινού και αρνιού.
- Αλατοπιπερώνουμε.
- Στερεώνουμε τις άκρες από τις σούβλες σε ένα ταψί και το βάζουμε στη δεύτερη σκάλα από πάνω.
- Μέσα στο ταψί βάζουμε λίγο κρασί (για να μην καεί ό,τι στάξει από το κρέας).
- Ψήνουμε για περίπου 40 - 50 λεπτά, γυρίζοντας τα τακτικά και αλείφοντάς τα με τη μαρινάδα που κρατήσαμε.
- Επίσης, συμπληρώνουμε κρασί ή νερό στο ταψί, όταν εξατμιστεί.
- Δοκιμάζουμε αν το κρέας έχει ψηθεί ως εξής: Χαράζουμε ένα κομμάτι κρέατος, μέχρι η λάμα του να φτάσει στο μέταλλο της σούβλας.
- Αν το κοντοσούβλι είναι έτοιμο, το κρέας θα πρέπει να έχει πάρει ασπριδερή απόχρωση.
- Αν είναι ακόμη ροζέ ή κόκκινο, συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμα και δοκιμάζουμε ξανά.
- Στο τέλος, γυρίζουμε τη λειτουργία του φούρνου στο γκριλ και ανεβάζουμε το ταψί.
- Ψήνουμε μέχρι να καραμελώσει καλά το κρέας από όλες τις πλευρές.
- Για καλύτερο καραμέλωμα, στο τελευταίο άλειμμα με τη μαρινάδα προσθέτουμε λίγο μέλι.
- Μόλις είναι έτοιμο, βγάζουμε τα κομμάτια κρέατος από τη σούβλα και τα σερβίρουμε σε πιατέλα με το ντιπ γιαουρτιού δίπλα.