Το φαγητό αυτό, το έφεραν οι Μαλτέζοι στην Κέρκυρα και σηµαίνει “ανακάτεµα, ακαταστασία”.
20'
προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά
Μερίδες: 6 - 8
Για τη σάλτσα ντοµάτας
Διαδικασία
- Στρώνουµε τις φέτες µελιτζάνας σε σουρωτήρι, αλατίζοντας κάθε στρώση.
- Τις αφήνουµε για 1 ώρα (έτσι θα ξεπικρίσουν και θα απορροφήσουν λιγότερο λάδι στο τηγάνισµα), τις ξεπλένουµε και τις σκουπίζουµε µε µια πετσέτα, πιέζοντάς τες για να στεγνώσουν.
- Σε ένα µεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουµε λάδι (περίπου 2 εκ.
- από τον πυθµένα του) και τηγανίζουµε τις φέτες µελιτζάνας σε δόσεις, µέχρι να µαλακώσουν και να ροδίσουν.
- Στραγγίζουµε κάθε δόση σε χαρτί κουζίνας.
- Σάλτσα ντοµάτας: Στο µεταξύ, σε µια µικρή κατσαρόλα ρίχνουµε τις ντοµάτες, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το βασιλικό και αλατίζουµε.
- Βράζουµε σε µέτρια φωτιά για 15 - 20 λεπτά, µέχρι η σάλτσα να δέσει κάπως.
- Η ποσότητα που θα έχει µείνει είναι γύρω στα 3 φλιτζάνια.
- Αποσύρουµε.
- Συναρµολόγηση + Ψήσιµο: Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 180° C.
- Λαδώνουµε ένα µέτριο ορθογώνιο ταψί µε διαστάσεις περίπου 20x30 εκ.
- Βουτάµε τις φέτες µελιτζάνας µία-µία στα χτυπηµένα αυγά και στρώνουµε µία στρώση στο ταψί, τοποθετώντας τες πολύ κοντά.
- Απλώνουµε από πάνω τις µισές φέτες του ζαµπόν και τις µισές φέτες βρασµένων αυγών.
- Πασπαλίζουµε µε 1 φλιτζάνι τριµµένο τυρί και περιχύνουµε µε 1 φλιτζάνι σάλτσα ντοµάτας.
- Συνεχίζουµε µε άλλη µία στρώση µελιτζάνες βουτηγµένες στο αυγό, τις υπόλοιπες φέτες ζαµπόν και αυγών, άλλο 1 φλιτζάνι τριµµένο τυρί και άλλο 1 φλιτζάνι σάλτσα (προσέχοντας να µείνει αρκετή σάλτσα για την επιφάνεια).
- Σκεπάζουµε µε τις τελευταίες φέτες µελιτζάνας, πάντα βουτηγµένες στο αυγό.
- Αν περισσέψει λίγο αυγό, το περιχύνουµε από πάνω.
- Πασπαλίζουµε µε το υπόλοιπο τυρί και περιχύνουµε µε την υπόλοιπη σάλτσα, προσέχοντας να καλύψουµε όλη την επιφάνεια.
- Φουρνίζουμε το ταψί στο µεσαίο ράφι και ψήνουµε για περίπου 40 λεπτά.
- Το αφήνουµε να σταθεί για 30 λεπτά προτού το κόψουμε.
- Συμβουλή: «Το καταλληλότερο τυρί για τούτη τη συνταγή είναι µια καλή µανουροµυζήθρα ή, ελλείψει αυτής, ένα γινωµένο κεφαλοτύρι.
- Αντί για ζαµπόν, µπορείτε να χρησιµοποιήσετε ένα σαλάµι αέρος ή µπέικον.
- Εγώ, επειδή είµαι αναποφάσιστη, βάζω στη µία στρώση ζαµπόν και στην άλλη µπέικον, αφού προηγουµένως το ζεστάνω στο τηγάνι να λιώσουν τα πολλά λίπη, τα οποία πετάω» - Εύη Βουτσινά Στα ποτήρια μας: Merlot και Syrah ερυθρά ή ερυθρωπά.