15'
προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 25'
Υλικά
Κομμάτια: 10Παντεσπάνι
Γέμιση
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τον κορμό λεμονιού προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί διαστάσεων 25x35 εκ.
- Αλείφουμε τη λαδόκολλα με λιωμένο βούτυρο ή λάδι, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
- Χτυπάμε τα αυγά, με το σύρμα, στη δυνατή ταχύτητα.
- Όταν περάσουν περίπου 2 λεπτά και αφρατέψουν τα αυγά, σταματάμε το χτύπημα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και τα χτυπάμε μέχρι να φουσκώσουν και να αφρατέψουν.
- Σταματάμε το χτύπημα και κοσκινίζουμε από πάνω το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ.
- Ανακατεύουμε ελαφρά με μια κουτάλα ή σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στη λαδόκολλα με μια σπάτουλα.
- Ψήνουμε το παντεσπάνι για περίπου 10 λεπτά.
- Στο μεταξύ απλώνουμε μια πετσέτα κουζίνας επάνω στην επιφάνεια εργασίας μας και την πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με ζάχαρη άχνη.
- Με το που βγάλουμε το παντεσπάνι από τον φούρνο, το τουμπάρουμε πάνω στη πετσέτα και ξεκολλάμε προσεκτικά τη λαδόκολλα.
- Τυλίγουμε το παντεσπάνι σε σφιχτό ρολό χρησιμοποιώντας την πετσέτα.
- Το αφήνουμε τυλιγμένο μέχρι να κρυώσει, για τουλάχιστον μια ώρα.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη.
- Χτυπάμε, με το σύρμα, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή σαντιγί.
- Προσθέτουμε τη μαρμελάδα και ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθεί.
- Βάζουμε τη γέμιση στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
- Οταν το παντεσπάνι έχει κρυώσει καλά, το ξερολάρουμε και απλώνουμε πάνω του τη γέμιση.
- Ξανατυλίγουμε προσεκτικά το παντεσπάνι σε ρολό, όσο πιο σφιχτά γίνεται, χωρίς να το πιέζουμε και μας σπάσει.
- Το τυλίγουμε σφιχτά με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Αφαιρούμε τη μεμβράνη και το κόβουμε σε φέτες.
- Πασπαλίζουμε με κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Μυστικά
Το γλυκό αυτό διατηρείται στο ψυγείο για 4-5 ημέρες. Θα κόβεται καλύτερα και θα είναι νοστιμότερο αν το προετοιμάσουμε την προηγούμενη από την ημέρα που θα το σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 15.