ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚορμός με σοκολάτα και πορτοκάλιΚορμός με σοκολάτα και πορτοκάλι
15' προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 25'

Υλικά

Κομμάτια: 10

Παντεσπάνι

Γέμιση

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τον κορμό λεμονιού προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  2. Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί διαστάσεων 25x35 εκ.
  3. Αλείφουμε τη λαδόκολλα με λιωμένο βούτυρο ή λάδι, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
  4. Χτυπάμε τα αυγά, με το σύρμα, στη δυνατή ταχύτητα.
  5. Όταν περάσουν περίπου 2 λεπτά και αφρατέψουν τα αυγά, σταματάμε το χτύπημα.
  6. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και τα χτυπάμε μέχρι να φουσκώσουν και να αφρατέψουν.
  7. Σταματάμε το χτύπημα και κοσκινίζουμε από πάνω το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ.
  8. Ανακατεύουμε ελαφρά με μια κουτάλα ή σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στη λαδόκολλα με μια σπάτουλα.
  9. Ψήνουμε το παντεσπάνι για περίπου 10 λεπτά.
  10. Στο μεταξύ απλώνουμε μια πετσέτα κουζίνας επάνω στην επιφάνεια εργασίας μας και την πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με ζάχαρη άχνη.
  11. Με το που βγάλουμε το παντεσπάνι από τον φούρνο, το τουμπάρουμε πάνω στη πετσέτα και ξεκολλάμε προσεκτικά τη λαδόκολλα.
  12. Τυλίγουμε το παντεσπάνι σε σφιχτό ρολό χρησιμοποιώντας την πετσέτα.
  13. Το αφήνουμε τυλιγμένο μέχρι να κρυώσει, για τουλάχιστον μια ώρα.
  14. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
  15. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη.
  16. Χτυπάμε, με το σύρμα, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή σαντιγί.
  17. Προσθέτουμε τη μαρμελάδα και ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθεί.
  18. Βάζουμε τη γέμιση στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
  19. Οταν το παντεσπάνι έχει κρυώσει καλά, το ξερολάρουμε και απλώνουμε πάνω του τη γέμιση.
  20. Ξανατυλίγουμε προσεκτικά το παντεσπάνι σε ρολό, όσο πιο σφιχτά γίνεται, χωρίς να το πιέζουμε και μας σπάσει.
  21. Το τυλίγουμε σφιχτά με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί για τουλάχιστον 1 ώρα.
  22. Αφαιρούμε τη μεμβράνη και το κόβουμε σε φέτες.
  23. Πασπαλίζουμε με κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

Μυστικά

Το γλυκό αυτό διατηρείται στο ψυγείο για 4-5 ημέρες. Θα κόβεται καλύτερα και θα είναι νοστιμότερο αν το προετοιμάσουμε την προηγούμενη από την ημέρα που θα το σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 15.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών