ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣοκολατένιος κορμός με μπισκόταΣοκολατένιος κορμός με μπισκότα
1 ώρα προετοιμασία
15' ψήσιμο
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: 12

Για το παντεσπάνι

Για το σιρόπι

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Παντεσπάνι

  1. Xτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα (ή με το μίξερ χειρός) τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε χαμηλή ταχύτητα σε μαρέγκα. Οταν η μαρέγκα δέσει και γίνει σφιχτή, προσθέτουμε σιγά-σιγά τους κρόκους και σταματάμε το χτύπημα.
  2. Ρίχνουμε το αλεύρι και το κακάο και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  4. Απλώνουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα σε ορθογώνιο ταψί διαστάσεων περίπου 40x30 εκ. Ψήνουμε για 12 - 15 λεπτά και στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει.

Σιρόπι

  1. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 1 λεπτό (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να βράζει). Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το ποτό.

Γέμιση

  1. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί (σε κατσαρόλα ή ανοξείδωτο μπολ που στερεώνουμε πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει) ή στον φούρνο μικροκυμάτων.
  2. Αφήνουμε τη θερμοκρασία της λιωμένης σοκολάτας να φτάσει στους 40° - 42° C (ελέγχουμε με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής ή απλώς την ακουμπάμε με το δάχτυλο - πρέπει να τη νιώθουμε ζεστή) και την ανακατεύουμε απαλά με την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα πορτοκαλιού και το ανθόνερο. Θέλει προσοχή στο ανακάτεμα για να μη μας κόψει.

Συναρμολόγηση

  1. Με πολλή προσοχή γυρίζουμε ανάποδα το παντεσπάνι με τη λαδόκολλα πάνω σε μια άλλη λαδόκολλα και ξεκολλάμε προσεκτικά την πρώτη. Ραντίζουμε το παντεσπάνι με το σιρόπι.
  2. Απλώνουμε τα 3/4 της γέμισης στην επιφάνειά του και το τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό («βοηθώντας» το με τη λαδόκολλα). Το αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει και να στερεοποιηθεί, για περίπου 3 ώρες.
  3. Με μια παλέτα (φαρδιά σπάτουλα χωρίς χερούλι - στα μαγαζιά με εξοπλισμό κουζίνας) ή με ένα φαρδύ μαχαίρι καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του κορμού με την υπόλοιπη κρέμα, δημιουργώντας πτυχώσεις.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 44.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Λικέρ

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών