
1 ώρα
προετοιμασία
15' ψήσιμο
3 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 15'
Υλικά
Μερίδες: 12Για το παντεσπάνι
Για το σιρόπι
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Παντεσπάνι
- Xτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα (ή με το μίξερ χειρός) τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε χαμηλή ταχύτητα σε μαρέγκα. Οταν η μαρέγκα δέσει και γίνει σφιχτή, προσθέτουμε σιγά-σιγά τους κρόκους και σταματάμε το χτύπημα.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και το κακάο και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Απλώνουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα σε ορθογώνιο ταψί διαστάσεων περίπου 40x30 εκ. Ψήνουμε για 12 - 15 λεπτά και στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει.
Σιρόπι
- Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 1 λεπτό (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να βράζει). Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το ποτό.
Γέμιση
- Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί (σε κατσαρόλα ή ανοξείδωτο μπολ που στερεώνουμε πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει) ή στον φούρνο μικροκυμάτων.
- Αφήνουμε τη θερμοκρασία της λιωμένης σοκολάτας να φτάσει στους 40° - 42° C (ελέγχουμε με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής ή απλώς την ακουμπάμε με το δάχτυλο - πρέπει να τη νιώθουμε ζεστή) και την ανακατεύουμε απαλά με την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα πορτοκαλιού και το ανθόνερο. Θέλει προσοχή στο ανακάτεμα για να μη μας κόψει.
Συναρμολόγηση
- Με πολλή προσοχή γυρίζουμε ανάποδα το παντεσπάνι με τη λαδόκολλα πάνω σε μια άλλη λαδόκολλα και ξεκολλάμε προσεκτικά την πρώτη. Ραντίζουμε το παντεσπάνι με το σιρόπι.
- Απλώνουμε τα 3/4 της γέμισης στην επιφάνειά του και το τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό («βοηθώντας» το με τη λαδόκολλα). Το αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει και να στερεοποιηθεί, για περίπου 3 ώρες.
- Με μια παλέτα (φαρδιά σπάτουλα χωρίς χερούλι - στα μαγαζιά με εξοπλισμό κουζίνας) ή με ένα φαρδύ μαχαίρι καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του κορμού με την υπόλοιπη κρέμα, δημιουργώντας πτυχώσεις.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 44.