5'
προετοιμασία
18' ψήσιμο
Σύνολο: 23'
Διαδικασία
- Αν έχουμε βάλει τις κορτεζίνες στο ψυγείο, τις βγάζουμε και τις αφήνουμε για 30 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Ετοιμάζουμε θράκα μέτρια προς δυνατή (η παλάμη μας να αντέχει περίπου 8 δευτερόλεπτα σε απόσταση 8-10 εκ. από τη σχάρα).
- Αραδιάζουμε τις κορτεζίνες στη σχάρα, σε μονή στρώση, και ψήνουμε για περίπου 18-20 λεπτά, με τακτικά γυρίσματα, μέχρι να ροδίσουν ωραία εξωτερικά και να ψηθούν εσωτερικά, αλλά να παραμείνουν ζουμερές.
- Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος, και από τις δύο πλευρές.
- Εναλλακτικά, τις ψήνουμε σε δυνατό γκριλ: τις ακουμπάμε πάνω σε καλά λαδωμένη σχάρα, την τοποθετούμε κάτω από τις αντιστάσεις και ψήνουμε για 17-19 λεπτά, με τακτικά γυρίσματα (δεν ξεχνάμε να ακουμπήσουμε ένα ταψί κάτω από τη σχάρα, για να πέσουν τα υγρά του ψησίματος και να μη λερώσουμε τον φούρνο).
- Παράλληλα, σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τον χυμό λεμονιών μέχρι να αφρατέψουν.
- Ρίχνουμε σε πολύ αργή ροή τον καυτό ζωμό κοτόπουλου, χτυπώντας ασταμάτητα, μέχρι η σάλτσα να αφρίσει. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
- Μοιράζουμε τις καυτές κορτεζίνες σε πιάτα και περιχύνουμε με κουταλιές από το αυγολέμονο. Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με μακριές χυλοπίτες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.