ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧοιρινές μπριζόλες στον φούρνο μαριναρισμένες σε πετιμέζι και ξύσματα εσπεριδοειδώνΧοιρινές μπριζόλες στον φούρνο μαριναρισμένες σε πετιμέζι και ξύσματα εσπεριδοειδώνΚορτεζίνες είναι τα ενωμένα χοιρινά παϊδάκια, δηλαδή οι άκρες από τις χοιρινές μπριζόλες των πλευρών από την πλευρά της κοιλιάς, της λάπας. Τις παραγγέλνουμε εγκαίρως από τον κρεοπώλη μας για να τις ετοιμάσει, διότι ειδικά τις ημέρες της Αποκριάς έχουν μεγάλη ζήτηση.

5' προετοιμασία
18' ψήσιμο
Σύνολο: 23'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Αν έχουμε βάλει τις κορτεζίνες στο ψυγείο, τις βγάζουμε και τις αφήνουμε για 30 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  2. Ετοιμάζουμε θράκα μέτρια προς δυνατή (η παλάμη μας να αντέχει περίπου 8 δευτερόλεπτα σε απόσταση 8-10 εκ. από τη σχάρα).
  3. Αραδιάζουμε τις κορτεζίνες στη σχάρα, σε μονή στρώση, και ψήνουμε για περίπου 18-20 λεπτά, με τακτικά γυρίσματα, μέχρι να ροδίσουν ωραία εξωτερικά και να ψηθούν εσωτερικά, αλλά να παραμείνουν ζουμερές.
  4. Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος, και από τις δύο πλευρές.
  5. Εναλλακτικά, τις ψήνουμε σε δυνατό γκριλ: τις ακουμπάμε πάνω σε καλά λαδωμένη σχάρα, την τοποθετούμε κάτω από τις αντιστάσεις και ψήνουμε για 17-19 λεπτά, με τακτικά γυρίσματα (δεν ξεχνάμε να ακουμπήσουμε ένα ταψί κάτω από τη σχάρα, για να πέσουν τα υγρά του ψησίματος και να μη λερώσουμε τον φούρνο).
  6. Παράλληλα, σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τον χυμό λεμονιών μέχρι να αφρατέψουν.
  7. Ρίχνουμε σε πολύ αργή ροή τον καυτό ζωμό κοτόπουλου, χτυπώντας ασταμάτητα, μέχρι η σάλτσα να αφρίσει. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
  8. Μοιράζουμε τις καυτές κορτεζίνες σε πιάτα και περιχύνουμε με κουταλιές από το αυγολέμονο. Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με μακριές χυλοπίτες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών