ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΌρνιθα γεμιστή με κιμά και ξηρούς καρπούς, με σάλτσα από πορτοκάλιΌρνιθα γεμιστή με κιμά και ξηρούς καρπούς, με σάλτσα από πορτοκάλι Η συνταγή είναι γαλλική, από την περιοχή της Πικαρδίας, στα βορειοανατολικά του Παρισιού, διάσημη για την ιστορική της πρωτεύουσα, την Αμιένη, αλλά και για τις τοπικές της συνταγές, για τις οποίες οι Παριζιάνοι συχνά ταξιδεύουν προς τα εκεί. Μία από αυτές είναι και η Poulette en Cocotte Βonne Femme, όπως είναι το πλήρες όνομά της, που σημαίνει «πουλάδα κατσαρόλας, της καλής κυρίας». Είναι καθαρά χωριάτικο πιάτο της Κυριακής, όρνιθα μαγειρεμένη με πατάτες, παστό χοιρινό, καρότα, κρεμμυδάκια, αρακά και μανιτάρια, που μπαίνουν όλα μαζί στην κατσαρόλα. Έτσι περίπου την περιγράφει και η Χρύσα Παραδείση στο βιβλίο της «Εικονογραφημένη Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική», της έκδοσης του 1958.

Η Γωγώ Δελογιάννη, θέλοντας να φέρει τη συνταγή στο σήμερα σκέφτηκε να αφήσει την κότα να μαγειρευτεί μόνη της με μια απλή σάλτσα με ντομάτα (αλλά όχι κοκκινιστή) και να μετατρέψει όλα τα λαχανικά της κλασικής συνταγής σε γαρνιτούρες για το σερβίρισμα του πουλερικού. Σοταρισμένα, λαμπερά, τρυφερά και νόστιμα, συνδυάζονται θαυμαστά με το τρυφερό ψαχνό της κότας και χαρίζουν στο κύριο πιάτο του γιορτινού τραπεζιού μια χαριτωμένα ρετρό εικόνα, που φέρει στον νου τα φροντισμένα πιάτα των μαμάδων μας.

Γωγώ Δελογιάννη, Βιβλίο Χρύσας Παραδείση

5' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 35'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κότα «Bonne Femme» στην κατσαρόλα με κρέμα ντομάτας ξεκινάμε και πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα δύο κομμάτια της κότας.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε μαζί το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε ένα ένα τα δύο κομμάτια της κότας, για 6-7 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν παντού, ομοιόμορφα.
  3. Βάζουμε και τα δύο κομμάτια στην κατσαρόλα, σε μονή στρώση, και προσθέτουμε το μπαχάρι και τις δάφνες.
  4. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τα ντοματάκια και περίπου 500 ml νερό ή τόσο ώστε μόλις που να καλύψει τα υλικά.
  5. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να πάρουν όλα μία βράση σε δυνατή φωτιά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για περίπου 1½ ώρα ή μέχρι το πουλερικό να μαλακώσει καλά.
  6. Βγάζουμε τα κομμάτια της κότας από την κατσαρόλα και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.
  7. Πετάμε από τη σάλτσα που έμεινε στην κατσαρόλα τα μπαχάρια και τις δάφνες.
  8. Την πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ, μέσα στην κατσαρόλα ή στον πολυκόφτη που διαθέτουμε, μέχρι να γίνει μια ωραία, πυκνή σάλτσα.
  9. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.
  10. Περιχύνουμε την κότα «Bonne Femme» με τη σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως.

Ραψάνη αλλά και πλούσιο ροζέ παραδοσιακό από Ξινόμαυρο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών