20'
προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κοτόπουλο καπαμάς αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια κατσαρόλα, το λάδι σε μέτρια φωτιά.
- Στη συνέχεια, σοτάρουμε το κοτόπουλο για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα ζεστό νερό, να υπερκαλύψει το κοτόπουλο κατά 5 εκ. και αλατοπιπερώνουμε.
- Βράζουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο.
- Βγάζουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα, το κρατάμε στην άκρη, όπως επίσης και τον ζωμό.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα βουτύρου σε μέτρια φωτιά.
- Πασπαλίζουμε το βρασμένο κοτόπουλο με το κορν φλάουρ και το σοτάρουμε (σε δόσεις) για 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει.
- Βγάζουμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε και το υπόλοιπο βούτυρο.
- Σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με το σύρμα.
- Ρίχνουμε σε μικρές ποσότητες όλο τον ζωμό και ανακατεύουμε γρήγορα με το σύρμα, μέχρι να σχηματιστεί μια κρέμα.
- Αφήνουμε να πάρει μία βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αλατοπιπερώνουμε.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν.
- Ρίχνουμε σταδιακά τον χυμό λεμονιού, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
- Προσθέτουμε λίγο λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας που είχαμε αφήσει στην άκρη, χτυπώντας το μείγμα συνέχεια, μέχρι να ζεσταθεί καλά το αυγολέμονο και να μην κόψει.
- Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και σείουμε ελαφρώς να αναμειχθεί.
- Σερβίρουμε τη σούπα με λίγη τριμμένη κανέλα ή, αν προτιμάμε, με πιπέρι και το κοτόπουλο μέσα στη σούπα ή δίπλα.
Μυστικά
Αν η κανέλα σάς ξενίζει, μπορείτε να την παραλείψετε, ωστόσο ταιριάζει πολύ στη σούπα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 142.