ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣκοτοσουπα βημα βημαΟ Χριστόφορος Πέσκιας φτιάχνει κοτόσουπα βήμα βήμα
30' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Για το αυγολέμονο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κοτόσουπα αυγολέμονο με μαύρο κοτόπουλο, ξεκινάμε πλένοντας καλά το κοτόπουλο. Το αλατίζουμε και το βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα. Το καλύπτουμε καλά με μπόλικο νερό και το βάζουμε να πάρει βράση.
  2. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αρχίζουμε να ξαφρίζουμε, συνεχίζοντας για όση ώρα σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια– σχεδόν 30 λεπτά.
  3. Είναι σημαντικό να απομακρύνουμε τον γκριζωπό αυτό αφρό, γιατί αλλοιώνει τη νοστιμιά του ζωμού, τον κάνει δύσοσμο, βαρύ και με δυσάρεστη γεύση, ενώ τον εμποδίζει να παραμείνει διαυγής.
  4. Όταν σταματήσει να σχηματίζεται αφρός, ρίχνουμε στην κατσαρόλα όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για 1-1 1⁄2 ώρα, με ξεσκέπαστη κατσαρόλα ή μέχρι να μαλακώσει καλά το πουλερικό.
  5. Βγάζουμε με προσοχή το πουλερικό και το μεταφέρουμε σε ταψάκι.
  6. Σουρώνουμε τον ζωμό από ψιλό σουρωτήρι (πιέζουμε τα στερεά υλικά, όχι για να λιώσουν εντελώς, αλλά για να βγάλουν τη νοστιμιά τους, και τα πετάμε) και τον αδειάζουμε σε άλλη, καθαρή κατσαρόλα.
  7. Παίρνουμε 300 ml από αυτόν τον ζωμό και τον αφήνουμε στην άκρη.

Αυγολέμονο

  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα (ή το μίξερ χειρός) τα αυγά με τον χυμό των λεμονιών, μέχρι το μείγμα να γίνει σαν αραιή, λεία κρέμα.
  2. Προσθέτουμε πολύ αργά τα 300 ml ζεστού ζωμού που αφήσαμε στην άκρη, χτυπώντας συνέχεια, και στη συνέχεια αδειάζουμε το όλον στην κατσαρόλα με τον υπόλοιπο ζωμό.
  3. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια – όσο το κάνουμε αυτό, η σούπα δένει ολοένα και πυκνώνει σε πλούσια κρέμα.
  4. Προσέχουμε μην παραζεσταθεί, γιατί θα κόψει το αυγό. Αν έχουμε θερμόμετρο, μετράμε τη θερμοκρασία και φροντίζουμε να μην ξεπεράσει τους 80-81°C: από εκεί και πάνω, τα αυγά πήζουν και θα γίνουν σαν κομματιασμένη ομελέτα.
  5. Μοιράζουμε τη σούπα στα πιάτα και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 164.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών