ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοτόπουλο γιουβέτσι, με σπανάκι και κοφτό μακαρονάκιΚοτόπουλο γιουβέτσι, με σπανάκι και κοφτό μακαρονάκι
20' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για το κοτόπουλο με πλιγούρι και «μελωμένα» κρεμμύδια, ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ την πάπρικα, το ούζο, τα σκόρδα και αλατοπίπερο.
  2. Βάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 30 λεπτά.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  4. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δόσεις τα κομμάτια του κοτόπουλου (χωρίς να τα σκουπίσουμε από τη μαρινάδα) για περίπου 2 - 3 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν.
  5. Τα μεταφέρουμε σε ένα βαθύ ταψί ή γάστρα και προσθέτουμε τη δάφνη, το μπούκοβο, την ντομάτα, τον πελτέ διαλυμένο σε 700 ml καυτό νερό και αλατοπίπερο.
  6. Ψήνουμε (με ξεσκέπαστο σκεύος) αρχικά για περίπου 30 λεπτά.
  7. Ανακατεύουμε πότε - πότε.
  8. Παράλληλα, ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα που χρησιμοποιήσαμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.
  9. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια για άλλα 15 - 20 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.
  10. Ελέγχουμε κάθε τόσο και, αν έχουν εξατμιστεί εντελώς τα υγρά, συμπληρώνουμε κάθε φορά 1 κουτ. σούπας νερό και ανακατεύουμε.
  11. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το πλιγούρι, το μαϊντανό, τη ματζουράνα, το φουντούκι, αλάτι, πιπέρι και ½ φλιτζάνι καυτό νερό και ανακατεύουμε καλά.
  12. Βράζουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο το πλιγούρι.
  13. Τότε, βγάζουμε για λίγο το ταψί από το φούρνο, αδειάζουμε το πλιγούρι με τα κρεμμύδια και τη σάλτσα στο ταψί, ανακατεύουμε απαλά να σκορπίσουν ομοιόμορφα και συνεχίζουμε για περίπου άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κοτόπουλο, να μαλακώσει το πλιγούρι και να μελώσει η σάλτσα.
  14. Αν δεν έχει μαλακώσει το πλιγούρι όσο πρέπει, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και ψήνουμε μέχρι να γίνει.
  15. Αφήνουμε το κοτόπουλο με πλιγούρι και «μελωμένα» κρεμμύδια στον σβηστό φούρνο με μισάνοιχτη πόρτα για 15-20 λεπτά προτού σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 79.

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Ούζο

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών