30'
προετοιμασία
1 ώρα και 45' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 15'
Υλικά
Μερίδες: 6-8
Για το ρύζι
Για τη σάλτσα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο μιλανέζα βάζουμε το κοτόπουλο με 3 λίτρα νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά, ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει.
- Αφαιρούμε το κοτόπουλο με τρυπητή κουτάλα καιτο αφήνουμε σε ένα σκεύος.
- Σουρώνουμε τον ζωμό (πρέπει να έχουμε περίπου 1.850 ml), τον αφήνουμε κατά μέροςσε άλλη κατσαρόλα και τον κρατάμε ζεστό.
- Αν θέλουμε, κρατάμε τα καρότα και τα κόβουμε σε φέτες για να στολίσουμε το φαγητό.
- Ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο και το ψιλοκόβουμε.
Ρύζι
- Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 6-8 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε να βουτυρωθεί καλά, ρίχνουμε αλατοπίπερο και το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Ρίχνουμε τα 1.250 ml ζωμό,το σαφράν και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ρύζι και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, καλύπτουμε με πετσέτα και σκεπάζουμε με το καπάκι.
Σάλτσα
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτριαφωτιά, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για 2 λεπτά,μέχρινααναμειχθεί.
- Ρίχνουμε σταδιακά τα 600 ml ζωμό και το κρασί και ανακατεύουμε διαρκώς με το σύρμα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα χωρίς σβόλους.
- Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και φρεσκο τριμμένο πιπέρι και σιγοβράζουμε για άλλα 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να δέσει ελαφρά.
Συναρμολόγηση
- Σεφόρμα για κέικ, ιδανικά στρογγυλή με τρύπαστη μέση, βάζουμε μέχρι τη μέση το μισό ρύζι, πιέζοντας το με ένα κουτάλι.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μία στρώση και περιχύνουμεμε λίγη από τη σάλτσα.
- Καλύπτουμε με το υπόλοιπο ρύζι, πατώντας το καλά για να κολλήσουν οι στρώσεις.
- Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
- Βάζουμε μια πιατέλα πάνω από τη φόρμα και, κρατώντας καλά και τα δύο, τα αναποδογυρίζουμε προσεκτικά.
- Ξεφορμάρουμε και καλύπτουμε την επιφάνεια με τη σάλτσα.
- Όση περισσέψει τη σερβίρουμε σε σαλτσιέρα.
- Αν θέλουμε ,στολίζουμε με τα καρότα σε φέτες που κρατήσαμε.
Στο ποτήρι μας Ένα καλοφτιαγμένο Σαββατιανό, μια Ντεμπίνα, έναν Ροδίτη.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 175.