Το κλασικό κυριακάτικο φαγητό, που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους, κάπως αλλιώς.

15' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 45 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Κοπανίζουμε τα μπαχάρια στο γουδί μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη. Εναλλακτικά, τα τρίβουμε με το μύλο μπαχαρικών. Τις πατάτες τις αφήνουμε με τη φλούδα τους. Αν είναι μικρές (στο μέγεθος καρυδιού), τις αφήνουμε ως έχουν, ενώ αν είναι πιο μεγάλες, τις κόβουμε στα δύο.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το λάδι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το μέλι, τη μουστάρδα, το σκόρδο, το μπαχάρι και αλατοπίπερο, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Βάζουμε το κοτόπουλο στη γάστρα και το περιχύνουμε με το μισό από το μείγμα. Το αλείφουμε καλά με τα χέρια μέσα-έξω. Βάζουμε γύρω-γύρω τις πατατούλες και τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν από όλες τις μεριές με τη σος. Αλατοπιπερώνουμε καλά το κοτόπουλο και τις πατάτες (παρά το ότι έχουμε βάλει αλατοπίπερο στο μείγμα). Δεν βάζουμε άλλα υγρά στο σκεύος: αρκούν τα υγρά του μείγματος και επίσης το κοτόπουλο θα βγάλει τα δικά του υγρά – αν χρειαστεί, θα προσθέσουμε κατά το ψήσιμο. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της και τη βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
  3. Ελέγχουμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος μήπως χρειαστεί να βάλουμε λίγο νερό. Μετά ξεσκεπάζουμε τη γάστρα δυναμώνουμε το φούρνο στους 200° C και ψήνουμε για άλλα περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να γίνει (και να ροδίσει) το κοτόπουλο και οι πατάτες. Ελέγχουμε αν έγινε το κοτόπουλο, κόβοντάς το λίγο στο σημείο όπου τα μπούτια ενώνονται με το σώμα – αν υπάρχει αίμα «ζωντανό», συνεχίζουμε για λίγο το ψήσιμο. Οι πατάτες πρέπει να έχουν μαλακώσει – για να το διαπιστώσουμε, τις τρυπάμε με ένα λεπτό μαχαίρι ή με ένα καλαμάκι για σουβλάκι. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και σερβίρουμε με τις πατάτες και τα υγρά από τη γάστρα σαν σάλτσα. Στο σερβίρισμα πασπαλίζουμε με ρίγανη ή θυμάρι και επιπλέον αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.
  4. Συμβουλή: Είναι προτιμότερο να αγοράζουμε άκοπα τα μπαχαρικά και να τα τρίβουμε ή να τα κοπανίζουμε μόνοι μας, γιατί το άρωμά τους είναι εντονότερο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών