ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοτόπουλο στον φούρνο με ντομάτα, σκόρδο και θυμάριΚοτόπουλο στον φούρνο με ντομάτα, σκόρδο και θυμάρι Με λίγες θερμίδες, πλούσιο σε γεύση, τούτο το κοτόπουλο τικάρει όλα τα κουτάκια. Και είναι και ιδιαίτερα θρεπτικό. Όπως μας λέει η Μαρία Μπίζιου, MSc Κλινική Διατροφολόγος, το κρέας του κοτόπουλου περιέχει σημαντικά ποσά πρωτεΐνης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ψευδάργυρο, ενώ καλύπτει ένα μέρος των ημερήσιων αναγκών σε σίδηρο, βοηθώντας τη μεταφορά οξυγόνου και τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η χρήση της ντομάτας προσφέρει σημαντικές ποσότητες λυκοπενίου, ενώ η ποικιλία αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στο κρεμμύδι, μεταξύ των οποίων η κουερσετίνη (γνωστή και ως βαλανοκετόνη), προσφέρει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.

Αν θέλουμε, ψήνουμε μαζί με το κοτόπουλο, σε ξεχωριστό πακέτο, 700 γρ. γλυκοπατάτες καθαρισμένες και ολόκληρες, αλατισμένες και ραντισμένες με λίγο ελαιόλαδο, τυλιγμένες σε ξεχωριστό κομμάτι λαδόκολλας και στη συνέχεια σφιχτά σε αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στο ίδιον χρόνο με το κοτόπουλο. Είναι έξοχο συνοδευτικό, που θα συμπληρώσουμε με ένα πιάτο χόρτα εποχής βραστά.

20' προετοιμασία
45' ψήσιμο
9 ώρες αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες και 5'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια, με ντοματίνια και φρέσκα κρεμμυδάκια σε ένα ευρύχωρο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τον πελτέ, τον κρόκο Κοζάνης (ή το μείγμα μπαχαρικών), το σκόρδο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, μέχρι να αναμειχθούν.
  2. Προσθέτουμε τα κομμάτια κοτόπουλου και ανακατεύουμε με τα χέρια, κάνοντάς τους απαλό μασάζ.
  3. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα έως όλο το βράδυ, για να μαριναριστεί το κοτόπουλο.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  5. Κόβουμε δύο αρκετά μεγάλα κομμάτια λαδόκολλας και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο σε σταυρό.
  6. Στο κέντρο τους αδειάζουμε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα του και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τα ντοματίνια, τις φλούδες λεμονιού και τα φύλλα βασιλικού.
  7. Αλατοπιπερώνουμε και τυλίγουμε τα υλικά πρώτα με το πάνω κομμάτι λαδόκολλας, σφιχτά, και έπειτα με το κάτω κομμάτι, εξίσου σφιχτά.
  8. Αν χρειαστεί, δένουμε το πακέτο με σπάγκο μαγειρικής, για να μην ανοίξουν.
  9. Τακτοποιούμε το πακέτο σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί και φουρνίζουμε.
  10. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο.
  11. Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε την πόρτα του μισάνοιχτη, χωρίς να βγάλουμε από μέσα το πακέτο.
  12. Στη συνέχεια ξεφουρνίζουμε και ακουμπάμε το πακέτο σε μια μεγάλη πιατέλα. Κόβουμε και αφαιρούμε τους σπάγκους (αν χρησιμοποιήσαμε) και ανοίγουμε τις λαδόκολλες προσεκτικά μέσα στην πιατέλα (για να μη χάσουμε τους νόστιμους χυμούς του πακέτου), ώστε να σερβιριστεί ο καθένας από εκεί.

Στο ποτήρι μας : Ξινόμαυρα ροζέ!

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT