30'
προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
12 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 4Για το κοτόπουλο
Για τη μαρινάδα
Για τη γαρνιτούρα
Διαδικασία
Μαρινάρισμα
- Για να φτιάξουμε κοτόπουλο στον φούρνο με μέλι και εσπεριδοειδή, αρχικά ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα σε μια λεκάνη.
- Στη συνέχεια, βάζουμε το κοτόπουλο και το γυρνάμε να βραχεί από όλες τις μεριές.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες να μαριναριστεί.
Ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C.
- Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί.
- Προσθέτουμε τις πατάτες και τη μαρινάδα και ανακατεύουμε.
- Περιχύνουμε το φαγητό με το ελαιόλαδο.
- Έπειτα, προσθέτουμε μπόλικο αλατοπίπερο.
- Ψήνουμε για 2 περίπου ώρες. Όταν «καραμελώσει» το κοτόπουλο και οι πατάτες και γλασαριστούν οι χυμοί, τότε το φαγητό είναι έτοιμο.
- Αν έχουν μείνει περισσότερα υγρά από όσα θα θέλαμε, τα αδειάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να δέσει η σάλτσα.
Ένα ερυθρό Λημνίωνα ή ένα λευκό Riesling.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 126.