ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜικίκια, τα αρτακινά τηγανητά κουλουράκιαΜικίκια, τα αρτακινά τηγανητά κουλουράκια
30' προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 55'

Υλικά

Κομμάτια: 20-25

Για τη γέμιση

Για τη ζύμη

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για να φτιάξουμε κουλουράκια γεμιστά με μέλι και σουσάμι, αρχικά βάζουμε, σε ταψί να καβουρδιστούν, η αμυγδαλόψιχα και το σουσάμι για λίγα λεπτά (4-5 λεπτά) στον φούρνο.
  2. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Στη συνέχεια, τα αλέθουμε στον πολυκόφτη, να ψιλοθρυμματιστούν.
  4. Βάζουμε σε κατσαρόλα το μέλι, τα μυρωδικά, το νερό και τη ζάχαρη.
  5. Όταν ζεσταθεί λίγο, ρίχνουμε το σουσάμι με τα αμύγδαλα και τη φρυγανιά.
  6. Ανακατεύουμε και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας, ανακατεύοντας με μια κουτάλα.
  7. Αποσύρουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Ζύμη

  1. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
  2. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  3. Διαλύουμε την αμμωνία μέσα στο γάλα και το αδειάζουμε στο μείγμα μας.
  4. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τις βανίλιες και ζυμώνουμε να ενωθούν τα υλικά και να γίνει η ζύμη αφράτη.
  5. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης σε μέγεθος μπαλίτσας του πινγκ πονγκ, πλάθουμε κορδόνι και το πατάμε με την παλάμη να πλατύνει.
  6. Πάνω στο κάθε κορδόνι τοποθετούμε 1 κουταλιά γέμιση στο κέντρο και κατά μήκος και έπειτα διπλώνουμε το κορδόνι και κλείνουμε τη γέμιση μέσα.
  7. Το πλάθουμε ξανά, να στρογγυλέψει.
  8. Ενώνουμε τις δύο άκρες από το κορδόνι, φτιάχνοντας ένα στρογγυλό κουλούρι.
  9. Στο σημείο όπου ενώνονται οι δύο άκρες πιέζουμε και καρφώνουμε ένα μοσχοκάρφι.
  10. Μεταφέρουμε τα κουλούρια σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί.
  11. Τα αλείφουμε με το αυγό.
  12. Ψήνουμε, τα κουλουράκια γεμιστά με μέλι και σουσάμι, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (αντιστάσεις πάνω-κάτω) ή στους 180°C (αέρα) για περίπου 25 λεπτά.
  13. Αν ψήσουμε στον αέρα, μπορούμε να ψήσουμε ταυτόχρονα δύο ταψιά μαζί, αλλά στα μισά του ψησίματος θα πρέπει να τους αλλάξουμε θέση.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Βούτυρο

Άρθρα και Συνταγές με Μέλι

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT