10'
προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 25'
Υλικά
Μερίδες: 4 (ως μεζές)Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το σμυρναίικο κουνουπίδι πανέ, αρχικά αφαιρούμε το χοντρό κοτσάνι από το κουνουπίδι (αυτό μπορούμε να το βάλουμε σε μια σούπα) και το χωρίζουμε στα «μπουκετάκια» του.
- Βάζουμε μπόλικο αλατισμένο νερό να βράσει και ζεματίζουμε το κουνουπίδι, μέχρι να μαλακώσει λίγο, αλλά να μείνει «ζωντανό», al dente, για περίπου 3 - 4 λεπτά.
- Σουρώνουμε και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά.
- Χτυπάμε τα αυγά σε ένα βαθύ πιάτο.
- Βάζουμε την τριμμένη παρμεζάνα σε ένα δεύτερο πιάτο και τη φρυγανιά σε ένα τρίτο.
- Περνάμε τα «μπουκετάκια» κουνουπιδιού πρώτα από το αυγό, μετά από την παρμεζάνα και στο τέλος από τη φρυγανιά. Πρέπει να καλυφθούν καλά.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το λάδι (ή το μείγμα τους) και τηγανίζουμε το κουνουπίδι σε δόσεις για 2 -3 λεπτά κάθε δόση ή μέχρι να χρυσίσει ομοιόμορφα.
- Σερβίρουμε, το κουνουπίδι πανέ, ζεστό συνοδεία γιαουρτιού.
Ο σύντροφος του πιάτου λέγεται κεφαλονίτικη Ρομπόλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 78.