Ο αριθμός επτά θεωρείται τυχερός, εξ ου και τα επτά λαχανικά σε αυτό το δημοφιλές πιάτο. Η σωστή απόδοση της λέξης «bidawi» είναι «στο στυλ της Καζαμπλάνκας». Στα μαροκινά νοικοκυριά, το κουσκούς σερβίρεται τις Παρασκευές.

20' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Στραγγίζουµε τα ρεβίθια, τα βάζουµε σε µια κατσαρόλα µε φρέσκο νερό που να τα σκεπάζει και τα σιγοβράζουµε για περίπου 1 ώρα ή µέχρι να µαλακώσουν, προσθέτοντας αλάτι προς το τέλος του µαγειρέµατος.
  2. Παράλληλα, σε µια µεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε το λάδι σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το αρνί, το κρεµµύδι και το σκόρδο για 6-7 λεπτά, γυρίζοντας το αρνί µία φορά, µέχρι να αρχίσει να χάνει το κόκκινο χρώµα του. Προσθέτουµε ανακατεύοντας τον κουρκουµά, την πάπρικα και τον κρόκο, 750 ml νερό, το ξυλάκι της κανέλας, το µατσάκι µυρωδικών, τις ντοµάτες, πιπέρι και 1½ κουτ. του γλυκού αλάτι. Τα αφήνουµε να πάρουν βράση, σκεπάζουµε και τα σιγοβράζουµε σε χαµηλή φωτιά για 50 λεπτά. Προσθέτουµε τα καρότα και τις ρέβες και µαγειρεύουµε για άλλα 20 λεπτά.
  3. Προσθέτουµε τις σταφίδες, τα κολοκυθάκια, την κολοκύθα και τα βρασµένα ρεβίθια. Προσθέτουµε στην κατσαρόλα λίγο νερό αν χρειαστεί για να καλύψουµε σχεδόν τα υλικά. Μαγειρεύουµε για 20 λεπτά ακόµα ή µέχρι να µαλακώσουν το κρέας και τα λαχανικά.
  4. Ενώ µαγειρεύουµε το ραγού, προετοιµάζουµε το κουσκούς σύµφωνα µε τις οδηγίες της συσκευασίας. Απλώνουµε το κουσκούς σε µια βαθιά πιατέλα και ανοίγουµε ένα βαθούλωµα στο κέντρο. Αφαιρούµε τα µυρωδικά και το ξυλάκι της κανέλας από το ραγού και µεταφέρουµε το κρέας και τα λαχανικά µέσα στο βαθούλωµα και πάνω από το κουσκούς. Περιχύνουµε το κουσκούς µε λίγο ζωµό από την κατσαρόλα. Από τον υπόλοιπο ζωµό της κατσαρόλας µεταφέρουµε 250 ml σε ένα µπολ και αναµειγνύουµε τη χαρίσα. Προσθέτουµε κατά βούληση στο κουσκούς τη σάλτσα χαρίσα και σερβίρουµε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών