Ο αριθμός επτά θεωρείται τυχερός, εξ ου και τα επτά λαχανικά σε αυτό το δημοφιλές πιάτο. Η σωστή απόδοση της λέξης «bidawi» είναι «στο στυλ της Καζαμπλάνκας». Στα μαροκινά νοικοκυριά, το κουσκούς σερβίρεται τις Παρασκευές.
20'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την συνταγή κουσκούς με αρνί και 7 λαχανικά ξεκινάμε και στραγγίζουµε τα ρεβύθια, τα βάζουµε σε µια κατσαρόλα µε φρέσκο νερό που να τα σκεπάζει και τα σιγοβράζουµε για περίπου 1 ώρα ή µέχρι να µαλακώσουν, προσθέτοντας αλάτι προς το τέλος του µαγειρέµατος.
- Παράλληλα, σε µια µεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε το λάδι σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το αρνί, το κρεµµύδι και το σκόρδο για 6-7 λεπτά, γυρίζοντας το αρνί µία φορά, µέχρι να αρχίσει να χάνει το κόκκινο χρώµα του.
- Προσθέτουµε ανακατεύοντας τον κουρκουµά, την πάπρικα και τον κρόκο, 750 ml νερό, το ξυλάκι της κανέλας, το µατσάκι µυρωδικών, τις ντοµάτες, πιπέρι και 1½ κουτ. του γλυκού αλάτι. Τα αφήνουµε να πάρουν βράση, σκεπάζουµε και τα σιγοβράζουµε σε χαµηλή φωτιά για 50 λεπτά. Προσθέτουµε τα καρότα και τις ρέβες και µαγειρεύουµε για άλλα 20 λεπτά.
- Προσθέτουµε τις σταφίδες, τα κολοκυθάκια, την κολοκύθα και τα βρασµένα ρεβύθια.
- Προσθέτουµε στην κατσαρόλα λίγο νερό αν χρειαστεί για να καλύψουµε σχεδόν τα υλικά. Μαγειρεύουµε για 20 λεπτά ακόµα ή µέχρι να µαλακώσουν το αρνί και τα λαχανικά.
- Ενώ µαγειρεύουµε το ραγού, προετοιµάζουµε το κουσκούς σύµφωνα µε τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Απλώνουµε το κουσκούς σε µια βαθιά πιατέλα και ανοίγουµε ένα βαθούλωµα στο κέντρο.
- Αφαιρούµε τα µυρωδικά και το ξυλάκι της κανέλας από το ραγού και µεταφέρουµε το αρνί και τα λαχανικά µέσα στο βαθούλωµα και πάνω από το κουσκούς.
- Περιχύνουµε το κουσκούς µε λίγο ζωµό από την κατσαρόλα.
- Από τον υπόλοιπο ζωµό της κατσαρόλας µεταφέρουµε 250 ml σε ένα µπολ και αναµειγνύουµε τη χαρίσα.
- Προσθέτουµε κατά βούληση στο κουσκούς τη σάλτσα χαρίσα και σερβίρουµε το κουσκούς με αρνί και 7 λαχανικά.