ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨαρόσουπα (με κεφάλι ψαριού) αυγολέμονο με σπανάκι και σύγκλινο!Ψαρόσουπα (με κεφάλι ψαριού) αυγολέμονο με σπανάκι και σύγκλινο!
1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κρεμώδη ψαρόσουπα με αστεροειδή γλυκάνισο, αρχικά βάζουμε τα ψάρια σε βαθιά κατσαρόλα με 1 1⁄2 λίτρο νερό και αλατοπίπερο.
  2. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
  3. Μετριάζουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15 λεπτά – χρόνος αρκετός για να βράσουν τα μικρά ψάρια.
  4. Αν έχουμε όμως βάλει και τη φέτα ροφού, τότε βγάζουμε τα μικρά ψάρια με τρυπητή κουτάλα και συνεχίζουμε το βράσιμο του ροφού για μερικά λεπτά ακόμη ή μέχρι να γίνει.
  5. Τον βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα μαζί με τα υπόλοιπα ψάρια σε ένα σκεύος
  6. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα, γιατί οι ατμοί που εγκλωβίζονται δίνουν μια βαριά μυρωδιά ψαρίλας στη σούπα.
  7. Σουρώνουμε τον ζωμό, για να αφαιρέσουμε τυχόν κοκαλάκια, σε μια καθαρή βαθιά κατσαρόλα.
  8. Ρίχνουμε τα λαχανικά, τη δάφνη, τους γλυκάνισους, αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο.
  9. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  10. Αποσύρουμε και αφαιρούμε τις δάφνες και τους αστεροειδείς γλυκάνισους.
  11. Στο μεταξύ, ξεψαχνίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε τα ψάρια (στο τέλος, «ξεπλένουμε» τα χέρια μας με μια λεμονόκουπα για να φύγει η ψαρίλα).
  12. Πολτοποιούμε τη σούπα (με όλα τα υγρά) με το ραβδομπλέντερ (αν έχουμε) ή τη μεταφέρουμε σε δόσεις στο μούλτι και τη χτυπάμε για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή.
  13. Αν η σούπα είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό και τη βάζουμε να πάρει 1 - 2 βράσεις. Αν είναι πιο αραιή από ό,τι θέλουμε, τη βράζουμε, ανακατεύοντας κάθε τόσο, μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα.
  14. Μοιράζουμε τη σούπα σε βαθιά μπολ και προσθέτουμε το ψαχνό των ψαριών.
  15. Περιχύνουμε με όσο χυμό λεμονιού θέλουμε και πιπέρι και σερβίρουμε την κρεμώδη ψαρόσουπα με αστεροειδή γλυκάνισο.

Ένα Fino Sherry ή ένα Νυχτέρι από τη Σαντορίνη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 114.

Άρθρα και Συνταγές με Καρότα

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών