1 ώρα
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κρεμώδη ψαρόσουπα με αστεροειδή γλυκάνισο, αρχικά βάζουμε τα ψάρια σε βαθιά κατσαρόλα με 1 1⁄2 λίτρο νερό και αλατοπίπερο.
- Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15 λεπτά – χρόνος αρκετός για να βράσουν τα μικρά ψάρια.
- Αν έχουμε όμως βάλει και τη φέτα ροφού, τότε βγάζουμε τα μικρά ψάρια με τρυπητή κουτάλα και συνεχίζουμε το βράσιμο του ροφού για μερικά λεπτά ακόμη ή μέχρι να γίνει.
- Τον βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα μαζί με τα υπόλοιπα ψάρια σε ένα σκεύος
- Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα, γιατί οι ατμοί που εγκλωβίζονται δίνουν μια βαριά μυρωδιά ψαρίλας στη σούπα.
- Σουρώνουμε τον ζωμό, για να αφαιρέσουμε τυχόν κοκαλάκια, σε μια καθαρή βαθιά κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε τα λαχανικά, τη δάφνη, τους γλυκάνισους, αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Αποσύρουμε και αφαιρούμε τις δάφνες και τους αστεροειδείς γλυκάνισους.
- Στο μεταξύ, ξεψαχνίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε τα ψάρια (στο τέλος, «ξεπλένουμε» τα χέρια μας με μια λεμονόκουπα για να φύγει η ψαρίλα).
- Πολτοποιούμε τη σούπα (με όλα τα υγρά) με το ραβδομπλέντερ (αν έχουμε) ή τη μεταφέρουμε σε δόσεις στο μούλτι και τη χτυπάμε για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή.
- Αν η σούπα είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό και τη βάζουμε να πάρει 1 - 2 βράσεις. Αν είναι πιο αραιή από ό,τι θέλουμε, τη βράζουμε, ανακατεύοντας κάθε τόσο, μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα.
- Μοιράζουμε τη σούπα σε βαθιά μπολ και προσθέτουμε το ψαχνό των ψαριών.
- Περιχύνουμε με όσο χυμό λεμονιού θέλουμε και πιπέρι και σερβίρουμε την κρεμώδη ψαρόσουπα με αστεροειδή γλυκάνισο.
Ένα Fino Sherry ή ένα Νυχτέρι από τη Σαντορίνη.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 114.