
15'
προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 30'
Υλικά
Μερίδες: 4Για το κριθαράκι
Διαδικασία
- Για το κριθαράκι με πέστο βασιλικού και ζαμπόν ξεκιναμέ και σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσει μπόλικο νερό με 1/2 κουτ. σούπας αλάτι.
- Μόλις το νερό κοχλάσει, ρίχνουμε το κριθαράκι και το βράζουμε 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που προτείνεται στη συσκευασία. Τα σουρώνουμε και κρατάμε 1/2 φλιτζ. τσαγιού από το νερό μέσα στο οποίο έβρασε.
- Στο μεταξύ, ρίχνουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι τό ο βασιλικό, το σκόρδο, τα κουκουνάρια, το νερό που κρατήσαμε απ'το βράσιμο του ζυμαρικού και το ελαιόλαδο και τα πολτοποιούμε, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία, πηχτή πάστα.
- Ρίχνουμε ξανά το κριθαράκι στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το πέστο και βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, σε χαμηλή φωτιά.
- Ζεσταίνουμε το φαγητό για 1 - 2 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι το κριθαράκι να καλυφθεί καλά με το πέστο.
- Αποσύρουμε, πασπαλίζουμε με το τυρί, ανακατεύουμε και το μοιράζουμε στα πιάτα.
- Μοιράζουμε σε κάθε μερίδα το ζαμπόν, πασπαλίζουμε με πιπέρι και σερβίρουμε.
- Συνοδεύουμε με μια απλή ντοματοσαλάτα ή μια κολοκυθοσαλάτα (τριμμένα κολοκύθια, καλά στυμμένα και ανακατεμένα με γιαούρτι, λάδι, αλατοπίπερο και άνηθο ή δυόσμο) συμπληρώνουν ιδανικά τη μανέστρα.
Μυστικά
Αν δεν έχετε ή δεν βρείτε φρέσκο βασιλικό, βάλτε άνηθο. Διαφορετικό αλλά εξίσου νόστιμο το αποτέλεσμα!