ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠίτα με κατσικάκι και χειμωνιάτικα χόρταΠίτα με κατσικάκι και χειμωνιάτικα χόρτα

30' προετοιμασία
2 ώρες και 30' ψήσιμο
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Τεμάχια: για ταψί διαμέτρου 36 εκ.

Για τα φύλλα

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κροθόπιτα, πρώτα τοποθετούμε το κρέας σε μια κατσαρόλα με πολύ νερό, τις δάφνες και λίγο αλάτι να βράσει.
  2. Ξαφρίζουμε, μέχρι να σταματήσει να σχηματίζεται αφρός, και μετά ρίχνουμε τα κρεμμύδια.
  3. Αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 1 1⁄2 ώρα.
  4. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τα φύλλα: Βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε βαθύ μπολ και κάνουμε μια τρύπα στη μέση.
  5. Ρίχνουμε εκεί λίγο λίγο το νερό και με τα χέρια μας προσπαθούμε να ενσωματώσουμε το αλεύρι μέσα στον χυλό που δημιουργείται.
  6. Αργά και σε μικρές ποσότητες προσθέτουμε νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ή ελάχιστο αλεύρι.
  7. Πλάθουμε σε μια μεγάλη μπάλα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά, σκεπασμένη με μια πετσέτα.
  8. Χωρίζουμε τη ζύμη για τη κροθόπιτα σε 4 μικρές μπάλες.
  9. Αλευρώνουμε ελαφρώς μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε κάθε μπάλα ζύμης σε λεπτό φύλλο διαμέτρου περίπου 40 εκ.
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  11. Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο και απλώνουμε τα φύλλα καλά βουτυρωμένα το καθένα ξεχωριστά, έτσι ώστε να περισσεύουν απέξω.
  12. Με τρυπητή κουτάλα παίρνουμε το κρέας από την κατσαρόλα και το βάζουμε από πάνω, κυκλικά στην περιφέρεια του ταψιού, κοντά στα τοιχώματα.
  13. Σε ένα μπολ λιώνουμε τα κρεμμύδια με το πιρούνι, τα ανακατεύουμε με το ρύζι και απλώνουμε το μείγμα στο κέντρο του ταψιού.
  14. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  15. Μετράμε το ζουμί από την κατσαρόλα – αν είναι λιγότερο από 1 λίτρο, συμπληρώνουμε με βραστό νερό.
  16. Γυρίζουμε με προσοχή τα φύλλα προς τα μέσα, έτσι ώστε να σκεπάσουν το κρέας, αλλά να αφήσουν ακάλυπτο το ρύζι στο κέντρο.
  17. Αλείφουμε με βούτυρο τα φύλλα, ρίχνουμε στο κέντρο της πίτας το μετρημένο ζεστό ζουμί και βάζουμε αμέσως το ταψί στον φούρνο.
  18. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι το ρύζι να αρχίσει να απορροφά τα υγρά και να φουσκώσει και το φύλλο να ροδίσει.
  19. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε την κροθόπιτα για λίγο να σταθεί και την κόβουμε ακτινωτά σε τρίγωνα κομμάτια, έτσι ώστε να έχει κάθε κομμάτι μία μερίδα κρέας και το ανάλογο ρύζι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 187.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών