ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚατσικάκι πατατάτο, σιγομαγειρεμένο, από την Αμοργό, κατσίκιΚατσίκι πατατάτο, σιγομαγειρεμένο, από την Αμοργό
1 ώρα προετοιμασία
2 ώρες και 26' μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 26'

Υλικά

Μερίδες: για 1 ταψί 40 εκ.

Για το φύλλο

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να φτιάξουμε τη πίτα με κατσικάκι και χειμωνιάτικα χόρτα, ξεκινάμε με τη ζύμη.
  2. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ πάγκου και ζυμώνουμε με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μέτρια και λεία.
  3. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέσα στο ψυγείο, τυλιγμένη σε διάφανη μεμβράνη, για 1 ώρα.

Γέμιση

  1. Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κατσικάκι και το ξερό κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, για 5-6 λεπτά, μέχρι το κατσικάκι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
  2. Σβήνουμε με νερό που να μισοσκεπάσει το κατσικάκι και το σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1-1 1⁄2 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει καλά.
  3. Προσθέτουμε τις ανάμεικτες πρασινάδες ( όχι τον μάραθο, τον μαϊντανό και τον άνηθο) και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να πέσει ο όγκος τους.
  4. Αποσύρουμε, αφήνουμε το όλον να κρυώσει λίγο, ξεψαχνίζουμε καλά το κατσικάκι και ψιλοκόβουμε το ψαχνό.
  5. Το αδειάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τα χόρτα από την κατσαρόλα (χωρίς ζουμιά) και όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Ανακατεύουμε καλά.

Πίτα

  1. Κόβουμε το ζυμάρι στη μέση και ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, σε λεπτό φύλλο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από αυτή του ταψιού.
  2. Λαδώνουμε το σκεύος, στρώνουμε το ένα φύλλο, αφήνοντας να εξέχουν οι άκρες από τα τοιχώματα, και αδειάζουμε εκεί τη γέμιση. Τη στρώνουμε ομοιόμορφα και την καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο.
  3. Στρίβουμε τις άκρες των δύο φύλλων στην ένωσή τους, σαν σε τάρτα, για να σφραγίσουμε τη γέμιση και να δώσουμε όμορφη όψη.
  4. Ψήνουμε την πίτα (χωρίς να την αλείψουμε ή να τη χαράξουμε) σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, για 40-50 λεπτά, σε χαμηλό ράφι, για να ψηθεί καλά και η βάση της. Είναι έτοιμη όταν το πάνω φύλλο ροδίσει και εμφανίσει φουσκάλες.

Μυστικά

Για το φύλλο (εναλλακτικά, βάζουμε έτοιμο φύλλο, π.χ. κουρού) Η ζύμη αρκεί για 2 μεγάλα φύλλα. Περισσεύει όμως αρκετό φύλλο από τα τοιχώματα του ταψιού. Αυτά τα περισσεύματα τα κόβουμε σε λωρίδες και, αν θέλουμε, τα τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Τα στραγγίζουμε και τα σερβίρουμε με τη σούπα ή με ζάχαρη και κανέλα σαν γλυκό μεζεδάκι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 164.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κατσίκι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών