ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚυπριακές πίτες με απάκι και σάλτσα γιαουρτιούΚυπριακές πίτες με απάκι και σάλτσα γιαουρτιού
30' προετοιμασία
25' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 55'

Υλικά

Τεμάχια: 25

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα κυπριακά χαλουμοπιτάκια με δυόσμο και πορτοκαλένια ζύμη, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τη γέμιση.

Ζύμη

  1. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
  2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη σαν βρεγμένη άμμος.
  3. Ρίχνουμε τον πορτοκαλοχυμό αργά και σταδιακά (μπορεί να μη χρειαστεί όλος ο χυμός) και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και αφράτη ζύμη. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
  5. Xωρίζουμε τη ζύμη σε 25 ίσα κομμάτια των 40 γρ. περίπου.
  6. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το καθένα με τον πλάστη σε φύλλα πάχους 2 εκ. και διαμέτρου περίπου 18 εκ.
  7. Μοιράζουμε αναλόγως τη γέμιση και την απλώνουμε σε κάθε φύλλο σε όλη την επιφάνεια, αφήνοντας ένα κενό 2 εκ. περιμετρικά. Τυλίγουμε το καθένα σε ρολάκι (φλογέρα) και τακτοποιούμε στο ταψί.
  8. Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Πορτοκάλι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών