30'
προετοιμασία
25' ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 55'
Υλικά
Τεμάχια: 25Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα κυπριακά χαλουμοπιτάκια με δυόσμο και πορτοκαλένια ζύμη, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τη γέμιση.
Ζύμη
- Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη σαν βρεγμένη άμμος.
- Ρίχνουμε τον πορτοκαλοχυμό αργά και σταδιακά (μπορεί να μη χρειαστεί όλος ο χυμός) και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και αφράτη ζύμη. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
- Xωρίζουμε τη ζύμη σε 25 ίσα κομμάτια των 40 γρ. περίπου.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το καθένα με τον πλάστη σε φύλλα πάχους 2 εκ. και διαμέτρου περίπου 18 εκ.
- Μοιράζουμε αναλόγως τη γέμιση και την απλώνουμε σε κάθε φύλλο σε όλη την επιφάνεια, αφήνοντας ένα κενό 2 εκ. περιμετρικά. Τυλίγουμε το καθένα σε ρολάκι (φλογέρα) και τακτοποιούμε στο ταψί.
- Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.