Αυτή τη συνταγή μας τη μαγείρεψε ο Γιώργος Στενός, στο πατρικό του σπίτι, στον Χριστό Ραχών Ικαρίας, με ζαρζαβατικά από τον κήπο του.
20'
προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
12 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: 6-8Διαδικασία
- Ξεπλένουμε τα φασόλια καλά. Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό, αφήνουμε να πάρουν μία βράση και αποσύρουμε.
- Τα στραγγίζουμε, τα ξαναβάζουμε στην άδεια κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να τα καλύψει κατά τουλάχιστον 4-5 εκ.
- Αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και 1/3 από το ελαιόλαδο.
- Αφήνουμε να πάρουν μία βράση, ξαφρίζοντας σχολαστικά, και μετριάζουμε τη φωτιά.
- Βράζουμε για περίπου 2 ώρες, σε μέτρια φωτιά, μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν και να σκάσουν και η φασολάδα να χυλώσει. Το τελευταίο δεκάλεπτο ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
- Αν τη θέλουμε πιο αραιή, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό λίγο πριν την αποσύρουμε και ανακατεύουμε.
- Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε. Στο πιάτο μας προσθέτουμε, αν θέλουμε, και λίγο χυμό λεμονιού.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 190.