ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φασολάδα παραδοσιακήΦασολάδα παραδοσιακή

«Έβαλες πιπέρι μέσα, και λεμόνι; Να βάλεις τουρκάκι μέσα. Φασολάδα κάνουμε συχνά και βάζουμε τουρκάκια», λέει ο κύριος Γιώργος, παροτρύνοντάς μας να βάλουμε κι εμείς στη σούπα μας τις μικρές αυτές καυτερές πιπεριές. «Όταν βάζεις πολλά λαχανικά στη φασολάδα, γίνεται ωραία, σε χλωρεύει. Εγώ, αντί για αλάτι, βάζω μπόλικο λεμόνι για να νοστιμίζει».

20' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Ξεπλένουμε τα φασόλια καλά. Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό, αφήνουμε να πάρουν μία βράση και αποσύρουμε.
  2. Τα στραγγίζουμε, τα ξαναβάζουμε στην άδεια κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να τα καλύψει κατά τουλάχιστον 4-5 εκ.
  3. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και 1/3 από το ελαιόλαδο.
  4. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση, ξαφρίζοντας σχολαστικά, και μετριάζουμε τη φωτιά.
  5. Βράζουμε για περίπου 2 ώρες, σε μέτρια φωτιά, μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν και να σκάσουν και η φασολάδα να χυλώσει. Το τελευταίο δεκάλεπτο ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
  6. Αν τη θέλουμε πιο αραιή, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό λίγο πριν την αποσύρουμε και ανακατεύουμε.
  7. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε. Στο πιάτο μας προσθέτουμε, αν θέλουμε, και λίγο χυμό λεμονιού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 190.

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Φασόλια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών