1 ώρα
προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 10Για τη γέμιση
Για το αυγολέμονο
Διαδικασία
Λάχανο
- Για τους λαχανοντολμάδες μαγειρίτσα ξεκινάμε και αφαιρούμε τα σκληρά «ταλαιπωρημένα» εξωτερικά φύλλα του λάχανου και με ένα μυτερό μαχαίρι κόβουμε το κοτσάνι κυκλικά, σε βάθος, και το αφαιρούμε.
- Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε το λάχανο και βράζουμε για περί- που 10 - 15 λεπτά (αναλόγως του πόσο τρυφερό είναι το λάχανο), ώσπου τα φύλλα του να μαλακώσουν και να γίνουν εύκαμπτα, για να μπορούμε να τα τυλίξουμε.
- Μεταφέρουμε το λάχανο σε ένα σκεύος και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Ξεχωρίζουμε τα φύλλα του ένα- ένα.
- Κρατάμε στην άκρη τα χοντρά εξωτερικά φύλλα.
- Αφαιρούμε τα κοτσάνια που μπορεί να έχουν και τα στρώνουμε (χοντρά φύλλα και κοτσάνια)στον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας.
Γέμιση
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα με αρκετό νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε τη συκωταριά για περίπου 3 - 4 λεπτά, ίσα να μαλακώσει ελαφρώς και να αλλάξει χρώμα.
- Τη στραγγίζουμε, τη στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και την κόβουμε σε όσο πιο ψιλά κομμάτια μπορούμε (κάποιοι γι’αυτή τη δουλειά χρησιμοποιούν ψαλίδι).
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τη συκωταριά μαζί με τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό), το σκόρδο, και τον άνηθο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να ροδίσουν.
- Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε 250 ml νερό.
- Αλατοπιπερώνουμε, μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
- Ρίχνουμε το ρύζι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 - 20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το ρύζι και να πιει τα περισσότερα υγρά.
- Αποσύρουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρώς.
Ντολμάδες
- Απλώνουµε ένα φύλλο λάχανου σε ένα ξύλο κοπής, βάζουµε στη µία άκρη του 1 κουτ. σούπας από το µείγµα της γέµισης και τυλίγουµε σε ρολό, γυρίζοντας τις άκρες προς τα µέσα, για να µην αδειάσει η γέµιση.
- Προσέχουµε να µην το σφίξουµε πολύ, γιατί το ρύζι θα διογκωθεί κι άλλο στο µαγείρεµα και µπορεί να σκίσει το φύλλο.
- Επαναλαµβάνουµε τη διαδικασία µέχρι να τελειώσουν τα υλικά και βάζουμε τους ντολμάδες σε σειρές (χωρίς να τους στριµώξουµε) στην κατσαρόλα όπου έχουµε στρώσει τα φύλλα του λάχανου.
- Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το λάδι και 500 ml ζεστό νερό.
- Καλύπτουµε τους ντολµάδες µε ένα πιάτο -γυρισµένο ανάποδα-, για να τους συγκρατεί στη θέση τους κατά το βράσιµο, και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 1 - 2 λεπτά, µέχρι τα υγρά να αρχίσουν να κοχλάζουν.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για άλλα 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το λάχανο και να γίνει η γέμιση.
- Αποσύρουμε.
Αυγολέμονο
- Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τους κρόκους με το σύρμα να αφρατέψουν.
- Ρίχνουμε σταδιακά το λεμόνι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
- Αφαιρούμε το πιάτο και προσθέτουμε λίγο-λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας, χτυπώντας το μείγμα συνέχεια, μέχρι να ζεσταθεί καλά το αυγολέμονο.
- Περιχύνουμε τους ντολμάδες, σείουμε την κατσαρόλα ώστε να ενσωματωθεί το αυγολέμονο στο υπόλοιπο ζουμί, αφήνουμε 5 λεπτά να «σταθεί» και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 108.