Τα σφακιανά καλιτσούνια που μας προτείνει η κ. Βουγιούκαλου είναι μεγαλύτερα από αυτά της υπόλοιπης Κρήτης.

30' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 55 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 20 - 25

Για το φύλλο:

Για τη γέμιση:

Για το στόλισμα:

Διαδικασία

  1. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το φύλλο. Ρίχνουμε σταδιακά 450 ml νερό (μπορεί να χρειαστούμε λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο) και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη για 1 ώρα, να «ξεκουραστεί».
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C και καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 - 25 μικρές μπάλες. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη την κάθε μπάλα ζύμης σε λεπτό φύλλο διαμέτρου 15 εκ. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για τη γέμιση. Στο κέντρο κάθε φύλλου βάζουμε 2 κουτ. σούπας γέμιση, διπλώνουμε το φύλλο σχηματίζοντας ένα μισοφέγγαρο και πιέζουμε τις άκρες των φύλλων ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.
  4. Απλώνουμε τα καλιτσούνια στο ταψί, αλείφουμε την επιφάνειά τους με αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών