ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛαζάνια με μελιτζάνες, ντομάτα και φρέσκια μυζήθραΛαζάνια με μελιτζάνες, ντομάτα και φρέσκια μυζήθρα
30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: για ένα ταψί 20 x 30 εκ., για 6-7 μερίδες

Για την μπεσαμέλ

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα lasagne con i carciofi (Λαζάνια με αγκινάρες) ξεκινάμε κόβοντας τη σκληρή άκρη από το κοτσάνι κάθε αγκινάρας και αφαιρούμε τις σκληρές ίνες από το υπόλοιπο. Αφαιρούμε επίσης τα εξωτερικά φύλλα κάθε αγκινάρας, αφήνοντας μόνο τα πολύ τρυφερά στο κέντρο. Ξύνουμε και αφαιρούμε τα «μαλλιά» από την καρδιά κάθε αγκινάρας, τις κόβουμε σε λεπτές φέτες και τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ με τον χυμό λεμονιού, για να μη μαυρίσουν.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμυδάκι για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
  3. Στραγγίζουμε και σκουπίζουμε τις φέτες αγκινάρας και τις σοτάρουμε και αυτές στην κατσαρόλα για 3-4 λεπτά, γυρίζοντάς τες τακτικά μέχρι να ροδίσουν απαλά.
  4. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατίζουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε τις αγκινάρες για περίπου 10 λεπτά.
  5. Ελέγχουμε αν έχoυν σωθεί τα υγρά (που θα έχει βγάλει η αγκινάρα και το κρεμμυδάκι) και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, με φειδώ. Απο- σύρουμε από τη φωτιά.

Μπεσαμέλ

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και ρίχνουμε το αλεύρι. Το ψήνουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να αλλάξει ελαφρά χρώμα και να σκορπίσει ωραίο άρωμα.
  2. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά για να διαλυθούν τυχόν σβόλοι. Μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι η μπεσαμέλ να δέσει. Ρίχνουμε αλάτι και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Συναρμολόγηση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Σε βαθύ πυρίμαχο σκεύος με διαστάσεις περίπου 20 x 30 εκ. στρώνουμε 2-3 κουτ. σούπας μπεσαμέλ.
  3. Σκεπάζουμε με μία στρώση λαζάνια, σπάζοντας μερικά για να χωρέσουν. Απλώνουμε στα λαζάνια μία στρώση μπεσαμέλ και σκορπίζουμε λίγες αγκινάρες και λίγα από τα κομμένα τυριά. Πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες τρεις φορές.
  4. Ψήνουμε το φαγητό για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια. Το αφήνουμε να σταθεί για 10-15 λεπτά, για να μπορούμε να το κόψουμε σε κομμάτια, και σερβίρουμε τα lasagne con i carciofi (Λαζάνια με αγκινάρες).

Μυστικά

Ταλέτζιο (Τallegio) Τυρί ΠΟΠ της Λομβαρδίας, ημίσκληρο, από αγελαδινό γάλα, με τραχιά, ροδόχρωμη κρούστα. Φορμάρεται σε τετράγωνα «τούβλα» των 2 κιλών, από το οποίο κόβουν μικρότερα κομμάτια. Παραδοσιακά ωριμάζει σε σπηλιές, μέσα σε βαθιές ρωγμές των βράχων με φυσικό αερισμό, που επιτρέπει την απαραίτητη ζύμωση. Αν και σήμερα ένα μεγάλο μέρος του τυριού αυτού παράγεται σε μικρές ή μεγάλες τυροκομικές μονάδες, ένα σημαντικό ποσοστό εξακολουθεί να ωριμάζει σε σπήλαια με τον παλιό τρόπο. Η τραγανή του κρούστα κρύβει στο εσωτερικό ένα τυρί ελαφρώς μαλακό, με έντονη, υπέροχη μυρωδιά και γεύση άγριων μανιταριών. Το βρίσκουμε σε μεγάλα ντέλι.

Ανοίξτε ένα Σαββατιανό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 194.

Άρθρα και Συνταγές με Αγκινάρες

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών