1 ώρα
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
1 ώρα και 20'
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 10'
Υλικά
Τεμάχια: 3 λαζαράκιαΔιαδικασία
Για την ζύμη
- Για τα λαζαράκια, βάζουμε σε βαθύ μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο σε σκόνη, τα ανακατεύουμε και τα περιβρέχουμε με 1½ ποτήρι χλιαρό νερό.
- Αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Αν η ζύμη είναι σκληρή, προσθέτουμε λίγο-λίγο χλιαρό νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει ελαστική, αλλά όχι πολύ μαλακή, για να μη χάσουν τα λαζαράκια το σχήμα τους στο ψήσιμο.
- Προσθέτουμε το λάδι και ζυμώνουμε να αφομοιωθεί στη ζύμη.
- Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί, γύρω στα 45 λεπτά.
- Μετά τη ζυμώνουμε λίγο για να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε 4 ίσα κομμάτια.
- Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόχαρτο και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Για το πλάσιμο
- Παίρνουμε το ένα κομμάτι ζύμης και το πλάθουμε πρώτα μπάλα και μετά ένα μακρόστενο ρολό, μια πιθαμή.
- Πιέζουμε με τον αντίχειρα λίγο πιο κάτω από την άκρη του ρολού για να σχηματιστεί το κεφαλάκι.
- Χωρίζουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε τρία μέρη (ένα για το κάθε λαζαράκι) και το ένα το πλάθουμε κορδόνι.
- Το πιέζουμε ελαφρώς να γίνει κάπως πλακέ.
- Βάζουμε το κορδόνι πάνω από το κεφαλάκι και σχηματίζουμε το μαντίλι.
- Το φέρνουμε γύρω μία φορά και το σταυρώνουμε μπροστά.
- Γύρω στη μέση του σώματος γυρίζουμε το υπόλοιπο κορδονάκι να γίνει σαν ζώνη
- Ακουμπάμε το λαζαράκι στο ταψί και πιέζουμε ελαφρώς να μην είναι πολύ φουσκωτό.
- Καρφώνουμε 2 γαρίφαλα στη θέση των ματιών και 2 - 3 κολλητά στη θέση του στόματος.
- Κάνουμε το ίδιο και με τα άλλα δύο κομμάτια ζύμης.
- Βάζουμε τα λαζαράκια στο ταψί, με απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε γύρω στα 35 λεπτά.
- Τα τρυπάμε εδώ κι εκεί με ένα ξύλο από σουβλάκι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σστους 170 ° C για περίπου 50 λεπτά.