
20'
προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 45'
Υλικά
Κομμάτια: 25-30Διαδικασία
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα δύο λάδια, την άχνη και το μέλι και τα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, μέχρι να ενωθούν.
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα (το κρατάμε πάνω από το μπολ με το μείγμα λαδιού-άχνης γιατί αφρίζει).
- Το αδειάζουμε στο μπολ, προσθέτοντας επίσης το ξύσμα και το ταχίνι, και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα.
- Προσθέτουμε το μισό αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το σουσάμι και όλο το πίτουρο βρόμης και ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
- Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο αλεύρι ή, αντίθετα, λίγο λιγότερο. Το βασικό είναι η ζύμη να γίνει εύπλαστη.
- Αφήνουμε τη ζύμη για 5 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C και στρώνουμε με λαδόκολλα μια μεγάλη λαμαρίνα φούρνου.
- Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης σαν καρύδια και τα πλάθουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε: σαλίγκαρο, κουλουράκι ή πλεξίδα.
- Aραδιάζουμε τα κουλουράκια στο ταψί, σε απόσταση μεταξύ τους, γιατί φουσκώνουν με το ψήσιμο.
- Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 48.