40'
προετοιμασία
35' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Υλικά
Μερίδες: για φόρμα διαμέτρου 18-20 εκ.Για το γλάσο
Για τη διακόσμηση
Διαδικασία
Κέικ
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
- Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη, μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα.
- Πλένουμε και σκουπίζουμε σχολαστικά τα χτυπητήρια του μίξερ και σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη σε μαρέγκα σφιχτή.
- Σε άλλο, μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και προσθέτουμε το 1/3 του μείγματος κρόκων.
- Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με ελαστική σπάτουλα, ρίχνουμε το 1/3 της μαρέγκας, την ενσωματώνουμε επίσης με απαλές κινήσεις και προσθέτουμε το 1/3 του αλευριού.
- Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενωθεί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές, με την ίδια σειρά, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Με τον τρόπο αυτό, το κέικ θα γίνει ιδιαίτερα αφράτο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα.
- Αδειάζουμε τη ζύμη στη φόρμα, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά. Ελέγχουμε αν έγινε, βυθίζοντας στο κέντρο του τη λάμα ενός μαχαιριού: θα πρέπει να βγει στεγνή, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
- Ξεφουρνίζουμε το κέικ, το αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Γλάσο
- Ανακατεύουμε καλά τα υλικά του σε ένα μπολ μέχρι να γίνουν μια πυκνόρρευστη κρέμα.
- Περιχύνουμε το κρύο κέικ με το γλάσο, το αφήνουμε να στερεοποιηθεί και στολίζουμε με ζαχαρωμένες φλούδες λεμονιού.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 178.