40' προετοιμασία
35' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: για φόρμα διαμέτρου 18-20 εκ.

Για το γλάσο

Για τη διακόσμηση

Διαδικασία

Κέικ

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη, μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα.
  3. Πλένουμε και σκουπίζουμε σχολαστικά τα χτυπητήρια του μίξερ και σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη σε μαρέγκα σφιχτή.
  4. Σε άλλο, μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και προσθέτουμε το 1/3 του μείγματος κρόκων.
  5. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με ελαστική σπάτουλα, ρίχνουμε το 1/3 της μαρέγκας, την ενσωματώνουμε επίσης με απαλές κινήσεις και προσθέτουμε το 1/3 του αλευριού.
  6. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενωθεί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές, με την ίδια σειρά, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Με τον τρόπο αυτό, το κέικ θα γίνει ιδιαίτερα αφράτο.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα.
  8. Αδειάζουμε τη ζύμη στη φόρμα, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά. Ελέγχουμε αν έγινε, βυθίζοντας στο κέντρο του τη λάμα ενός μαχαιριού: θα πρέπει να βγει στεγνή, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
  9. Ξεφουρνίζουμε το κέικ, το αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

Γλάσο

  1. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά του σε ένα μπολ μέχρι να γίνουν μια πυκνόρρευστη κρέμα.
  2. Περιχύνουμε το κρύο κέικ με το γλάσο, το αφήνουμε να στερεοποιηθεί και στολίζουμε με ζαχαρωμένες φλούδες λεμονιού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 178.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών