ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜανιταρόπιτα ΧαλκιδικήςΜανιταρόπιτα Χαλκιδικής
20' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 30 εκ.

Διαδικασία

  1. Επειδή τα μανιτάρια είναι αρκετά και θέλουμε να τα σοτάρουμε καλά, τα χωρίζουμε σε 3 - 4 δόσεις και τα σοτάρουμε σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά σε 50 γρ. από το βούτυρο, για κάθε δόση. Τα σοτάρουμε για περίπου 5 - 6 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους, να εξατμιστούν και να πάρουν ωραίο χρώμα.
  2. Όταν είναι έτοιμη η μία δόση, τη βγάζουμε σε μια πιατέλα και συνεχίζουμε με την επόμενη. Όταν τελειώσουμε, τα ρίχνουμε όλα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα πιπέρια, τη ρίγανη και το αλάτι, ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και τα τυριά και τα ανακατεύουμε όλα καλά.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175° C. Βουτυρώνουμε το ταψί με ένα πινέλο και στρώνουμε ένα φύλλο, με τις άκρες να προεξέχουν από το ταψί.
  5. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία βουτύρωμα - φύλλο άλλες 3 φορές.
  6. Χωρίζουμε το μείγμα της γέμισης στα 2 και απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα την πρώτη δόση. Από πάνω καλύπτουμε με ένα φύλλο το οποίο ζαρώνουμε (να είναι σαν πλισέ). Προσθέτουμε άλλα 2 φύλλα τε- ντωμένα και βουτυρωμένα. Από πάνω βά- ζουμε τη δεύτερη δόση του μείγματος, καλύπτουμε με άλλο ένα ζαρωμένο φύλλο και με άλλα 2 φύλλα, τεντωμένα και βουτυρωμένα.
  7. Κόβουμε τα φύλλα που προεξέχουν γύρω-γύρω, γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα και πιέζουμε ελαφρώς με τα χέρια μας την πίτα.
  8. Την ψήνουμε για 25 λεπτά.
  9. Βγάζουμε την μανιταρόπιτα από το φούρνο, την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε την μανιταρόπιτα με φρέσκια πράσινη σαλάτα με λαδολέμονο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 66.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Μανιτάρια

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών