10'
προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 25'
Διαδικασία
- Για την σούπα μαντί(ς)-γιαουρτόσουπα με χυλοπιτάκι ξεκινάμε αφήνοντας κατά μέρος 1 φλιτζ. τσαγιού από το χυλοπιτάκι.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό, ρίχνουμε το υπόλοιπο χυλοπιτάκι και το βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του.
- Παράλληλα, σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι και 1 νεροπότηρο (300 ml) νερό και ανακατεύουμε καλά με σύρμα ώστε το γιαούρτι να αραιώσει.
- Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε σχετικά δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο (αν το χρησιμοποιήσουμε), για 1 λεπτό, ίσα να σκορπίσει το άρωμά του.
- Το πετάμε και ρίχνουμε στο τηγάνι το ωμό χυλοπιτάκι που αφήσαμε στην άκρη.
- Το καβουρδίζουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει, ανακατεύοντας τακτικά.
- Προσέχουμε να μην καεί και μαυρίσει, θέλουμε απλώς να πάρει ένα καστανό χρώμα και να μυρίσει ωραία.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε κατά μέρος.
- Μόλις βράσει το χυλοπιτάκι στην κατσαρόλα, αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Παίρνουμε μια κουτάλα από το καυτό τους νερό, το ρίχνουμε στο αραιωμένο γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.
- Αδειάζουμε με μια κουτάλα το περισσότερο νερό από το βρασμένο χυλοπιτάκι και αφήνουμε τόσο ώστε μόλις να καλύπτει το ζυμαρικό.
- Προσθέτουμε το αραιωμένο γιαούρτι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το καβουρδισμένο χυλοπιτάκι, μαζί με το λάδι του τηγανιού.
- Ανακατεύουμε και μοιράζουμε τη σούπα σε πιάτα.
- Πασπαλίζουμε κάθε μερίδα με τον ξερό δυόσμο και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.