Τη συνταγή μας ετοίμασε η Άννα Παππά-Πάνου, μητέρα του φωτογράφου μας Μιχάλη. Μας υποδέχτηκε στο σπίτι της στην Κήρινθο, ψήνοντας τις χυλοπίτες στον ξυλόφουρνο της αυλής της. Η καταγωγή της κυρίας Άννας είναι από το Λιβίσι της Μικράς Ασίας.

Από εκεί ήρθε ο μυλωνάς πατέρας της μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και μετά από ένα πέρασμα στη Ρόδο και στην Κοκκινιά εγκαταστάθηκε στην Εύβοια, όπου γνώρισε τη γυναίκα του, που καταγόταν από τη Λίμνη. Η εκδοχή για το μαντί που ετοίμασε η Άννα Παππά-Πάνου είναι ένα πιάτο φτωχικό μεν, αλλά πλούσιο σε γεύση, χορταστικό και, όπως λέει η ίδια, φτιαχνόταν σε μια εποχή όπου «και τις Κυριακές τρώγαμε φασολάδα, δεν υπήρχε πάντα κρέας. Αυτό ήταν ένα από τα καλά μας φαγητά. Όποιος το έχει δοκιμάσει του αρέσει, γιατί το ζυμάρι τραβάει τη μελωμένη φασολάδα κι είναι πολύ νόστιμο φαγητό. Το φτιάχνουμε πολύ συχνά τη Σαρακοστή».

1 ώρα προετοιμασία
2 ώρες ψήσιμο
9 ώρες αναμονή
Σύνολο: 12 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για τις χυλοπίτες

Για τη φασολάδα

Διαδικασία

Φασολάδα

  1. Ξεπλένουμε καλά τα φασόλια και τα στραγγίζουμε. Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι και τα κοτσάνια του σέλινου για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
  2. Ρίχνουμε τα φασόλια, το σκόρδο και τη δάφνη, σοτάρουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε 11⁄2 λίτρο ζεστό νερό. Αφήνουμε να πάρει μία βράση, ξαφρίζοντας στο μεταξύ σχολαστικά, και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  3. Σιγοβράζουμε τη φασολάδα για 1 ώρα. Ρίχνουμε τότε τις ντομάτες και τον πελτέ και μαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά. Τέλος, ρίχνουμε τα φύλλα του σέλινου και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ωραία, χυλωμένη φασολάδα με αρκετό ζουμί.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τη διατηρούμε ζεστή.

Χυλοπίτες

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το λάδι και το ξίδι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε εκεί λίγο λίγο το νερό, ανακατεύοντας κυκλικά με το χέρι ή με τον γάντζο του μίξερ, μέχρι το αλεύρι να απορροφήσει τόσο νερό όσο χρειάζεται ώστε να μη λασπώσει.
  2. Το ζυμώνουμε για 10 λεπτά με τα χέρια (ή για 5 λεπτά με το μίξερ), μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη λεία αλλά σφιχτή. Αν ζυμώσουμε με τα χέρια, τα βρέχουμε πότε πότε με λίγο νερό.
  3. Πλάθουμε τη ζύμη σε χοντρό μπαστούνι σαφραντζόλα ψωμιού και το κόβουμε σε 8 ίσα κομμάτια. Τα πλάθουμε σε μπαλίτσες, τα αραδιάζουμε σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε στην άκρη για 10-15 λεπτά.
  4. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη-βέργα τη μία μπαλίτσα ζύμης σε στρογγυλό και όσο γίνεται πιο λεπτό φύλλο – η διάμετρός του να φτάνει τα 45-50 εκ.
  5. Τυλίγουμε το λεπτό αυτό φύλλο γύρω από τη βέργα και το ακουμπάμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Συγκρατώντας το ρολό του φύλλου με το ένα χέρι, τραβάμε προσεκτικά τη βέργα ώστε να μείνει σκέτο το τυλιγμένο φύλλο. Το πασπαλίζουμε με αλεύρι και με κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε σε λεπτές φέτες πλάτους περίπου 1 εκ.
  6. Τις ανακατεύουμε τινάζοντάς τες με τα δάχτυλα για να ξετυλιχτούν και να ξεχωρίσουν μεταξύ τους. Τις απλώνουμε σε μεγάλο αλευρωμένο ταψί, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και συνεχίζουμε τη διαδικασία με τα άλλα κομμάτια ζύμης.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Απλώνουμε τις χυλοπίτες στο μεγάλο ταψί του φούρνου, τις ραντίζουμε με 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ανάλαφρα με τα δάχτυλα για να λαδωθούν. Τις ψήνουμε για 2-3 λεπτά.
  8. Βγάζουμε το ταψί, τις ανακατεύουμε με μια πιρούνα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 5 λεπτά, ελέγχοντας αν ροδίζουν. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές, μέχρι τα ζυμαρικά να ξεραθούν και να ροδίσουν απαλά παντού.

Σερβίρισμα

  1. Μοιράζουμε τις χυλοπίτες σε πιάτα. Με κουτάλα της σούπας περιχύνουμε με λίγη ζεστή φασολάδα (αν έχει κρυώσει, τη ζεσταίνουμε για λίγα λεπτά), ανακατεύουμε απαλά και πασπαλίζουμε με άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνουμε στην άκρη για 3-5 λεπτά, σκεπάζοντας τα πιάτα με πετσέτα ή με άλλα πιάτα, μέχρι τα ζυμαρικά να απορροφήσουν λίγο από το ζουμί και να μαλακώσουν ελαφρά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 186.

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Φασόλια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών