
30'
προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Υλικά
Μερίδες: για 4-5 βαζάκια των 250 mlΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε μαρμελάδα λεμόνι, διαλέγουμε τα δύο πιο ωραία λεμόνια και αφαιρούμε την κίτρινη φλούδα τους με κοφτερό μαχαίρι. Προσέχουμε να μην βγαίνει καθόλου άσπρο.
- Βράζουμε τις φλούδες για 2 λεπτά σε νερό που κοχλάζει, τις σουρώνουμε και τις ξεπλένουμε στο σουρωτήρι με άφθονο κρύο νερό.
- Τις κόβουμε όσο πιο λεπτές (κουρελάκια) και τις κρατάμε κατά μέρος μέχρι να χρειαστούν.
- Ξύνουμε στον τρίφτη το περισσότερο από το κίτρινο φλούδι των λεμονιών και τα ξεπλένουμε.
- Αφαιρούμε τα κοτσανάκια και κόβουμε όλα τα λεμόνια ψιλές φέτες.
- Πετάμε τα κουκούτσια – αν υπάρχουν – και βάζουμε όλο το υλικό σε ανοξείδωτη (όχι αλουμινένια) κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε νερό και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
- Όταν το υγρό είναι αρκετό ώστε να καλύπτει τα μαλακωμένα λεμόνια, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ώστε να διαλυθεί.
- Αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει καλά, ώστε να δέσει, δηλαδή, όταν τραβήξουμε μια γραμμή με την κουτάλα, πρέπει να αφήνει δρόμο. Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά.
- Αποσύρουμε τη μαρμελάδα από τη φωτιά.
- Πάνω από μια καθαρή, ανοξείδωτη κατσαρόλα τοποθετούμε ένα σουρωτήρι ψιλό και αδειάζουμε μέσα τη μαρμελάδα.
- Ανακατεύουμε τη μαρμελάδα μέσα στο σουρωτήρι και πιέζουμε ελαφρά για να περάσει στην καινούργια κατσαρόλα ο πολτός και να μείνουν στο σουρωτήρι οι μεμβράνες και οι ανεπιθύμητες ίνες, τις οποίες πετάμε.
- Προσθέτουμε στη μαρμελάδα τα κουρελάκια της φλούδας που έχουμε κρατήσει και τη βάζουμε στη φωτιά να ζεσταθεί και να πάρει μια βράση.
- Γεμίζουμε με τη μαρμελάδα λεμόνι, αποστειρωμένα βαζάκια, κλείνουμε το καπάκι σφιχτά και τα τοποθετούμε ανάποδα.
- Τα αφήνουμε ακίνητα μέχρι να κρυώσουν και μετά τα φυλάμε σε ντουλάπι, σε σκοτεινό μέρος.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 21.