Η πρώτη δουλειά σε κάθε µαροκινό νοικοκυριό, ειδικά στις αγροτικές περιοχές, είναι η παρασκευή του καθηµερινού ψωµιού. Καθώς αφήνεται να φουσκώσει µόνο µία φορά, η προετοιµασία του είναι γρήγορη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚετές, το φαρασιώτικο, μαλακό ψωμίΚετές, το φαρασιώτικο, μαλακό ψωμί

 

40' προετοιμασία
15' ψήσιμο
1 ώρα και 25' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20'

Υλικά

Τεμάχια: 3 καρβέλια

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μαροκινό ψωμί αρχικά, διαλύουµε τη µαγιά σε 125 ml χλιαρό νερό και την αφήνουµε στην άκρη για 10 λεπτά, να αφρίσει.
  2. Κοσκινίζουµε το αλεύρι και 1½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα µπολ και ανοίγουµε µια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνουµε το µείγµα της µαγιάς µέσα και προσθέτουµε 250 ml χλιαρό νερό και το γάλα. Ζυµώνουµε µέχρι να σχηµατιστεί µια µαλακή ζύµη, προσθέτοντας αναλόγως λίγο ακόµα χλιαρό νερό.
  3. Καλύπτουµε µε µεµβράνη και αφήνουµε στην άκρη για 15 λεπτά περίπου µέχρι να φουσκώσει.
  4. Βάζουµε τη ζύµη σε µια ελαφρώς αλευρωµένη επιφάνεια εργασίας και τη ζυµώνουµε για 10 λεπτά ή µέχρι να γίνει λεία και ελαστική και να µην υποχωρεί όταν την αγγίζουµε µε το δάχτυλο. Προσθέτουµε έξτρα αλεύρι για όλες τις χρήσεις και συνεχίζουµε να ζυµώνουµε, µέχρι η ζύµη να µην κολλάει στα χέρια µας. Έπειτα, τη χωρίζουµε σε 3 ισοµεγέθη κοµµάτια.
  5. Πλάθουµε κάθε κοµµάτι σε µπάλα και την ανοίγουµε σε µια ελαφρώς αλευρωµένη επιφάνεια εργασίας, σχηµατίζοντας κύκλο µε διάµετρο περίπου 23 εκ. Πασπαλίζουµε µε καλαµποκάλευρο τη λαµαρίνα του φούρνου. Μεταφέρουµε τα καρβέλια στη λαµαρίνα, διορθώνοντας το σχήµα τους αν χρειάζεται.
  6. Τα αλείφουµε µε λίγο νερό από πάνω και, αν θέλουµε, τα πασπαλίζουµε µε την επικάλυψη της αρεσκείας µας (σπόροι γλυκάνισου ή σουσάµι), πιέζοντάς την ελαφρώς. Σκεπάζουµε τα καρβέλια µε καθαρές πετσέτες κουζίνας και τα αφήνουµε σε ζεστό µέρος για 1 ώρα για να φουσκώσουν.
  7. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 220° C.
  8. Tρυπάµε τα καρβέλια µε ένα πιρούνι, τα βάζουµε στον καυτό φούρνο και τα ψήνουµε για 12-15 λεπτά ή µέχρι να χρυσίσουν και να βγάζουν έναν κούφιο ήχο όταν χτυπάµε ελαφρώς τη βάση τους.
  9. Αφήνουµε, το μαροκινό ψωμί, να κρυώσει σε µια σχάρα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε από τη σειρά βιβλίων του Γαστρονόμου, Κουζίνες του κόσμου.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών