15'
προετοιμασία
12' μαγείρεμα
Σύνολο: 27'
Υλικά
Μερίδες: 3 καρβέλια
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το μαροκινό ψωμί ξεκινάμε και διαλύουµε τη µαγιά σε 125 ml χλιαρό νερό και την αφήνουµε στην άκρη για 10 λεπτά, να αφρίσει.
- Κοσκινίζουµε το αλεύρι και 1½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα µπολ και ανοίγουµε µια λακκούβα στο κέντρο.
- Ρίχνουµε το µείγµα της µαγιάς µέσα, προσθέτουµε 250 ml χλιαρό νερό και το γάλα και ζυµώνουµε µέχρι να σχηµατιστεί µια µαλακή ζύµη, προσθέτοντας αναλόγως λίγο ακόµα χλιαρό νερό.
- Καλύπτουµε µε µεµβράνη και αφήνουµε στην άκρη για 15 λεπτά περίπου µέχρι να φουσκώσει.
- Βάζουµε τη ζύµη σε µια ελαφρώς αλευρωµένη επιφάνεια εργασίας και τη ζυµώνουµε για 10 λεπτά ή µέχρι να γίνει λεία και ελαστική και να µην υποχωρεί όταν την αγγίζουµε µε το δάχτυλο.
- Προσθέτουµε έξτρα αλεύρι για όλες τις χρήσεις και συνεχίζουµε να ζυµώνουµε, µέχρι η ζύµη να µην κολλάει στα χέρια µας.
- Τη χωρίζουµε σε 3 ισοµεγέθη κοµµάτια. Πλάθουµε κάθε κοµµάτι σε µπάλα και την ανοίγουµε σε µια ελαφρώς αλευρωµένη επιφάνεια εργασίας, σχηµατίζοντας κύκλο µε διάµετρο περίπου 23 εκ.
- Πασπαλίζουµε µε καλαµποκάλευρο τη λαµαρίνα του φούρνου.
- Μεταφέρουµε τα καρβέλια στη λαµαρίνα, διορθώνοντας το σχήµα τους αν χρειάζεται.
- Τα αλείφουµε µε λίγο νερό από πάνω και, αν θέλουµε, τα πασπαλίζουµε µε την επικάλυψη της αρεσκείας µας (σπόροι γλυκάνισου ή σουσάµι), πιέζοντάς την ελαφρώς.
- Σκεπάζουµε τα καρβέλια µε καθαρές πετσέτες κουζίνας και τα αφήνουµε σε ζεστό µέρος για 1 ώρα για να φουσκώσουν.
- Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 220° C.
- Tρυπάµε τα καρβέλια µε ένα πιρούνι, τα βάζουµε στον καυτό φούρνο και τα ψήνουµε για 12-15 λεπτά ή µέχρι να χρυσίσουν και να βγάζουν έναν κούφιο ήχο όταν χτυπάµε ελαφρώς τη βάση τους. Τα αφήνουµε να κρυώσουν σε µια σχάρα.