
1 ώρα
προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25'
Υλικά
Κομμάτια: 30Για το σιρόπι
Για τα μελομακάρονα
Για την επικάλυψη σοκολάτας
Διαδικασία
Για το σιρόπι
- Για τα μελομακάρονα με σοκολάτα ξεκινάμε με το σιρόπι και βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα, ανακατεύουμε καλά και βράζουμε για περίπου 2 λεπτά, μετρώντας από τη στιγμή που το νερό θα αρχίσει να κοχλάζει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Για τα μελομακάρονα
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
- Σε άλλο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη, την κανέλα, το γαρίφαλο, τη μαγειρική σόδα, το λιωμένο βούτυρο, τον χυμό και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι η άχνη να λιώσει.
- Ρίχνουμε αυτό το μείγμα στο μπολ με το μείγμα αλευριού.
- Ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά καλά σε ένα ζυμάρι με λιπαρή υφή και πολύ μαλακό.
- Κόβουμε κομμάτια ζύμης βάρους 30-35 γρ. το καθένα και τα πλάθουμε σε μελομακάρονα.
- Αν θέλουμε, τα διακοσμούμε πιέζοντάς τα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, ώστε η μία πλευρά τους να γίνει σαγρέ.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.
- Αραδιάζουμε τα μελομακάρονα σε δύο ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα και τα ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε και, όσο είναι ακόμα καυτά, τα σιροπιάζουμε βουτώντας τα με τρυπητή κουτάλα μέσα στο κρύο σιρόπι, σε δόσεις, για περίπου 30 δευτερόλεπτα.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά σε σχάρα για 20 δευτερόλεπτα.
Για την επικάλυψη
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων, αποσύρουμε από το μπεν μαρί, προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε με το σύρμα.
- Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά.
- Βουτάμε τα μελομακάρονα στην κουβερτούρα, τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.